U stánků s rychlým občerstvením si všímejte i toho, kde a jak má prodejce uložené suroviny. Předejte tak zdravotním problémům

Jak vybírat stánek s rychlým občerstvením, abychom si z něj místo kulinářského zážitku neodnesli zdravotní problémy?
Blíží se letní prázdniny, doba dovolených a festivaly. Řada z nás v této době bude ochutnávat dobroty i místní speciality a vybírat budeme i z nabídky stánků s rychlým občerstvením. I na ně se zaměřují při kontrolách hygienici.
Nabídky rychlého občerstvení je bohatá. Vybírat můžeme z horkých i ledových nápojů, zmrzliny, párků v rohlíku nebo hamburgerů. Na větších akcích, jako jsou festivaly, je potom k dostání i třeba guláš, halušky, masové směsi nebo smažené nudle. I mezi letním a zimním stánkovým prodejem je rozdíl. „Nejzásadnější roli hraje teplota. V zimě bojují prodejci teplých pokrmů právě s tím, aby vydávané jídlo mělo správnou teplotu. Musejí je buď připravovat přímo do ruky zákazníka, nebo ho stále průběžně přihřívat. Nemělo by vychladnout,“ vysvětluje Jana Böhmová z krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.
V létě je zase potřeba všechny choulostivé suroviny a potraviny uchovávat důsledně v chladu. „Mléčné výrobky, maso a uzeniny, různé omáčky se kazí v horku poměrně rychle. Toho si můžou zákazníci i sami všímat, kde má prodejce v horku takové potraviny uložené, jestli jen na pultu nebo v lednici,“ dává tip hygienička tip na to, jak poznat stánek, ze kterého si neodneseme jídlo, které by nám mohlo zadělat na nepříjemné zdravotní potíže.
Na co dalšího si dávat pozor? Poslechněte si celý rozhovor.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.