U stánků s rychlým občerstvením si všímejte i toho, kde a jak má prodejce uložené suroviny. Předejte tak zdravotním problémům

13. květen 2024

Blíží se letní prázdniny, doba dovolených a festivaly. Řada z nás v této době bude ochutnávat dobroty i místní speciality a vybírat budeme i z nabídky stánků s rychlým občerstvením. I na ně se zaměřují při kontrolách hygienici.

Nabídky rychlého občerstvení je bohatá. Vybírat můžeme z horkých i ledových nápojů, zmrzliny, párků v rohlíku nebo hamburgerů. Na větších akcích, jako jsou festivaly, je potom k dostání i třeba guláš, halušky, masové směsi nebo smažené nudle. I mezi letním a zimním stánkovým prodejem je rozdíl. „Nejzásadnější roli hraje teplota. V zimě bojují prodejci teplých pokrmů právě s tím, aby vydávané jídlo mělo správnou teplotu. Musejí je buď připravovat přímo do ruky zákazníka, nebo ho stále průběžně přihřívat. Nemělo by vychladnout,“ vysvětluje Jana Böhmová z krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

V létě je zase potřeba všechny choulostivé suroviny a potraviny uchovávat důsledně v chladu. „Mléčné výrobky, maso a uzeniny, různé omáčky se kazí v horku poměrně rychle. Toho si můžou zákazníci i sami všímat, kde má prodejce v horku takové potraviny uložené, jestli jen na pultu nebo v lednici,“ dává tip hygienička tip na to, jak poznat stánek, ze kterého si neodneseme jídlo, které by nám mohlo zadělat na nepříjemné zdravotní potíže.

Na co dalšího si dávat pozor? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio