Na kolech vašeho auta můžete mít řetězy na dálkové ovládání. Oceníte to hlavně na horách

11. leden 2017
Dobré odpoledne

Nízké teploty, dlouhá cesta a maximální zatížení dají našemu autu při cestě na hory pořádně zabrat. Jak našeho plechového miláčka připravit, aby nás bez problémů odvezl, přišla do poradny Regionu říct motoristická novinářka a moderátorka Veronika Vošická.

První věc, která vás může v třeskutých mrazech zradit, je autobaterie. Živostnost baterií je zhruba pět let, ale liší se v závislosti na používání a údržbě. Stav baterie zjistíme měřením. Buď si můžeme koupit různé zkoušečky, nebo ji můžeme změřit voltmetrem. Baterii musíme odpojit, nechat ji asi dvě hodiny v klidu a pak změřit napětí bez zatížení. Sto procentně nabitá baterie má napětí 12,6 V.

Chladicí kapalina musí odolat mrazu nejméně 25 stupňů pod nulou

Koncentraci nemrznoucí chladicí kapaliny můžeme změřit. „Používá se k tomu zařízení, kterému se říká refraktometr, kdy se nabere vzorek chladicí kapaliny a dá se na sklíčko,“ říká Veronika Vošická. Z něj pak odečteme do jakého mrazu je kapalina odolná. Minimum je zhruba do – 25 stupňů.

Za lyže v autě můžete dostat i pokutu

Lyže i lyžáky nedávejte do kabiny auta. Lyžáky je nejlepší dát na dno kufru a lyže pak na střechu. Některá auta mají uprostřed zadních sedadel díru na lyže. Pokud ji využijete, tak dbejte na to, aby byly lyže ve vaku a ani při nárazu neproklouzly dovnitř. V Rakousku můžete za volně uložené lyže nebo jiné nebezpečné předměty uvnitř auta dostat i pokutu.

Novinkou jsou řetězy na dálkové ovládání

Na ráfek kola zacvaknete pokličku na závit. V případě, že potřebujeme použít sněhové řetězy, stačí jen zmáčknout tlačítko. „Z nafouklé poklice se vymrští packy, které v sobě mají hřeby. Kopírují obvod kola a tím pomáhají v záběru. Přirovnala bych to k dvoj montáži,“ popisuje Veronika Vošická. Jejich cena je ale zatím poměrně vysoká, pohybuje se kolem 12.000 Kč.

Spustit audio