Na kole v lese buďte stejně opatrní jako na silnici

13. květen 2016
Dobré odpoledne

Na Den v lese jsme do poradny Regionu pozvali lesního správce Josefa Pollaka. Zeptali jsme se, jak se v lese chovat a to hlavně při sportovních činnostech jakou jsou jízda na kole nebo běhání. Do lesa může každý vstupovat pouze na vlastní nebezpečí. Návštěvník je povinen les nepoškozovat, dbát pokynů majitele lesa a jeho zaměstnanců.

Je zakázáno odhazovat odpadky, jezdit a stát s motorovými vozidly. Nesmí se vstupovat do porostů, kde probíhá těžba dřeva nebo manipulace s dřívím.

V lese nesmí cyklisté jezdit mimo lesní cesty

Zároveň nesmí jezdit mimo vyznačené trasy a vstupovat do míst, kde probíhá těžba dřeva. Pokud cyklista na lesní cestě potká lesnickou nebo těžební techniku, tak si musí uvědomit, že zde platí stejná pravidla jako na silnici. „Je třeba zpomalit nebo i zastavit a nechat auta projet. Je třeba zdůraznit zásadní rozdíl mezi lesní cestou, která je značená jako cyklotrasa a stavbou, která je označená jako cyklostezka, má svou dopravní značku a slouží pouze k využití cyklistům,“ upozorňuje Jan Pollak. Na cyklotrase se na rozdíl od cyklostezky může pohybovat i těžká technika.

Do klidové zóny nesmí zasahovat žádné sportovní aktivity

Jedná se o území zhruba 30 procent v každém lese, kde nesmí být zvěř vystavována nadměrnému stresu a to právě i ze sportovních aktivit. V případě organizovaného závodu - například v orientačním běhu - je klidová zóna vyznačená v mapových podkladech. Při pohybu na značených cestách se návštěvník lesa do klidové zóny nedostane.

Spustit audio