Na hrobech nejmenšího hřbitova v České republice rostou hřiby. Nikdo je ale nesbírá

1. listopad 2019

Nejmenší hřbitov v České republice má rozlohu sto dva metrů čtverečních. Leží na kopci nad obcí Hluboké na Třebíčsku, a je dokonce zapsaný v České knize rekordů.

Jeho sedm hrobů chrání nově postavená kamenná zídka.

„Hřbitůvek postavili evangelíci, protože Hluboké leží blízko obce Kralice nad Oslavou, kde evangelíci žili,“ říká starostka Hlubokého Marie Svobodová. Kralice známé Biblí kralickou neměly ani evangelický kostel. „Pan farář jezdil do Kralic z Vilémovic, a tam měli bohoslužby v rodinných domech,“ dodává starostka. Pozemek pro malý hřbitůvek koupili manželé Sklenářovi. Jejich poděkování za vstřícnost vedení Hlubokého je dnes vytesané na kameni na zdi hřbitova.

Na hřbitůvku byli krátce pochovaní i padlí sovětští vojáci

Na hřbitůvku je sedm hrobových míst. Jedno dodnes patří rodině Sklenářových, která teď žije v Moravském Krumlově. Hroby jsou udržované, a na první pohled často navštěvované. „V rohu byl hrob tří sovětských vojáků, kteří zemřeli za války. Po válce je místní vykopali, a ve voze s koňma je odvezli do Ořechova do hromadného hrobu,“ vypráví Marie Svobodová. Hlubočtí byli tehdy pochváleni. Místní stolař totiž padlým vojákům vyrobil rakve, a byly to jediné rakve v hromadném hrobě.

Hřiby mají všichni v úctě, nikdo je netrhá

Hřbitov je obklopený lesem, a ohraničený kamennou zídkou. Jeho rozšíření tudíž není možné, i když by zájem ze strany evangelíků i katolíků z Hlubokého byl. Na hrobech dokonce každý rok rostou hřiby. „Ty hřiby mají všichni v úctě a nikdo je netrhá,“ dodává starostka.

Spustit audio