Na hradě Lipnice nad Sázavou si dejte pozor na strašidla

V pátečním Tandemu byl hostem kastelán hradu Marek Hanzlík, který pracuje na lipnickém hradě už přes 20 let. Hrad má za sebou jarní úklid, už přivítal první návštěvníky a vyvěsil vlajku, která bude nad hradem Lipnice vlát celou sezónu.

„Bylo by hezké připomenout si každý rok některou z osobností rodů, které vlastnily náš hrad. V letošním roce, protože Státní památkový ústav vyhlásil rok francouzské kultury, jsme vybrali prapor našeho francouzského pána Matouše Verniéra de Rougemont,“ vysvětlil nám Marek Hanzlík.

Dodal, že i když se letos část vnitřních prostor opravuje, pro návštěvníky zůstává většina hradu přístupná. Prohlídky dělá hlavně pro děti zajímavější několik legendárních strašidel, která je mohou vyděsit. Například, najdete-li v prostorách hradu třetí kříž, který patří ke dvěma, co jsou na bráně, najdete i tajnou místnost s pokladem. „Poklad hlídá kostlivec s diamantovýma očima, a vy musíte uhádnout hádanku, kterou vám ten kostlivec dá. A když ji neuhádnete, tak vás rozcupuje,“ straší nejen malé návštěvníky kastelán lipnického hradu.

Abyste na hradě nezůstali omylem zavření přes noc, si raději pohlídejte. Podle Marka Hanzlíka už jednou se to stalo, a to za dob Jaroslava Haška: „S tou svou lipnickou partičkou popíjeli na hradě, v mázhauzu, a když odešli, nevšimni si, že jim jeden chybí. K ránu se potom z hradu ozývalo volání.“ Hašek prý doporučil nadlesnímu, ať jde na hrad raději s puškou, že určitě půjde o hradní strašidlo. Ve skutečnosti o pomoc volal řídící učitel Šikýř, kterého to málem stálo život.

autor: dak
Spustit audio