Na domácím kompostu skončí často houbařský poklad
Jihlavská mykoložka Kateřina Pauzarová nás v úterním Tandemu vzala na procházku do lesa, a pomohla nám naplnit houbařský košík.
Teď zkraje jara můžeme sbírat např. penízovku smrkovou, drobnou útlou houbičku, která roste na smrkových šiškách. Roste ve velkých trsech, takže můžeme mít docela bohatý úlovek. Hodí se do omelety nebo do polévky. Hotový houbařský poklad ne ve volné přírodě, ale na našich zahrádkách. Na mulčovacích kůrách teď rostou smrži. Houba nevypadá vábně, a tak ji mnohý zahrádkář vychodí na kompost. Např. Francouzi by si v takových chvílích „trhali vlasy“, protože jste právě zničili jejich národní lahůdku, za kterou bohatě zaplatí, a které si cení skoro jako lanýžů. Smrže chutnají výborně připravené jen na másle, anebo plněné masovou či sýrovou směsí a zapečené v troubě. Dobrou chuť.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.