Na den přesně si v rodném domě Karla Havlíčka Borovského připomněli jeho narozeniny

2. listopad 2021

Havlíčkův rok – tak nazývají letošek na místech, která jsou spojena s osobností Karla Havlíčka Borovského po celé Vysočině.

Je to od Malče, přes Chotěboř, Velkou Losenici, Batelov, Humpolec až po ta nejvýznamnější, tedy Havlíčkův Brod a Havlíčkovu Borovou.

Karel Havlíček se narodil 31. října roku 1821 v nenápadném domku v Havlíčkově Borové. Dnes na tomto místě sídlí muzeum Karla Havlíčka a knihovna, a právě tady se na den přesně pořádala oslava.

U památníku Karla Havlíčka na náměstí přibyl věnec. Žáci z místní základní školy si připravili brkem na pergamen úryvky z dopisů, článků, citáty z děl básníka, spisovatele a především novináře.

Děti malovaly…

Klára Vencová, která vede knihovnu a je i průvodkyní muzea, popisuje výstavu, která momentálně zdobí chodby. „Děti malovaly na téma: Co se vám vybaví, když se řekne Karel Havlíček Borovský. Ta otázka je strašně široká a nás překvapilo, co všechno si z hodin ve škole pamatují. Dokonce zpracovali noviny, mají tam různá zpracování z Havlíčkova života, takže tam je třeba i komiks. Což je krásné, ten nápad se cení,“ usmívá se.

Historik Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Ondřej Neubauer připomněl, jak se mladý novinář uměl bavit, ale také vysvětlil, proč je dodneška uznávanou osobností. „Havlíček má tak obsáhlé dílo a na svou dobu má velmi propracované, pokrokové a moderní myšlení. Většina novin se totiž snažila nedráždit cenzurní úřady a státní aparát, ale Havlíček, když viděl nějakou nepravost ve společnosti, a bylo mu jedno, jestli kritizuje Němce nebo Čechy, tak se snažil o tom kriticky pojednat a představit ten problém takový, jaký je.“

Chystali se dva roky

Starosta městyse Přemysl Tonar říká, že Havlíčkova Borová se na oslavy a vzpomínkové připravovala dva roky. Sám si slavného rodáka nesmírně váží.

„Já si myslím, že to není osobnost důležitá jen pro nás tady, ale pro celou Českou republiku, dokonce i pro střední Evropu! Ten jeho odkaz, přestože měl aktivní život velice krátký, a jeho doba byla velice složitá, dokázal předat. Řekl bych, že on je takový úkaz. I po dvou stech letech je stále vzorem a já bych si přál, aby byl vzorem i za dalších sto let.“

Spustit audio

Související