Na břehu necháte všechny problémy, plujete s čistou hlavou, říká mořský vlk Tomáš Kůdela

23. říjen 2013

Tomáš Kůdela pochází z Prahy, s rodinou ale poslední roky žije v Jihlavě. Přestože se narodil jako Středoevropan, který o moři četl jen v knížkách, zatoužil už jako malý kluk plout na divokých vlnách. Vystudovaného elektrotechnika totiž láká dobrodružství a neznámo. A tak si Tomáš udělal kapitánské zkoušky, pořídil si loď, a plní si svůj námořnický sen.

„Já lásku k moři cítím jako touhu po poznávání něčeho nového. Toužím se vydat někam do neznáma, a něco tam objevit. Má cesta k moři byla náhodná, kdy jsem v roce 2001 narazil na reklamu, která se týkala kapitánských zkoušek. A tak jsem se do toho pustil,“ vypráví jachtař Kůdela.

0:00
/
0:00

To byl začátek jeho jachtařské kariéry. Už před tím se ale Tomáš vydal i se svou rodinou na plavbu mezi chorvatskými ostrovy. Půjčili si malý laminátový člun, a uprostřed trasy jim selhal motor. A začala bouře…

„Na člunu jsem byl já se ženou a dvěma malými dětmi. A cítil jsem, jak nás to odnáší na širé moře. Manželka uřízla pet lahev s pitím a začala z člunu vylévat vodu, já jsem se dal do opravy motoru. Věděl jsem, že mi žádná součástka nesmí spadnout do moře. Po hodině se to podařilo, a plavbu jsme dokončili, nevzdali jsme to,“ vzpomíná Tomáš Kůdela na dobrodružné zpestření rodinné dovolené.

Po získání kapitánských zkoušek si Tomáš jachty pronajímal, nedávno si pořídil vlastní, která teď kotví u Říma. Na plavby vyráží sám, nebo s posádkou, kterou zároveň zaučuje v řízení lodi. Pokud se plavíte delší dobu, má to prý pozitivní psychologický efekt.

„Na břehu totiž necháte všechny starosti, a na vodě se staráte už jen sami o sebe. Dokonale si vyčistíte hlavu. Je to svým způsobem meditace. Když pak přistaneme na pevnině, lidé se na okolí dívají jinak, než před tím,“ vysvětluje dnes už zkušený mořský vlk Kůdela.

A protože se rád plaví dlouho, chystá na příští rok plavbu po Atlantiku, chtěl by ho přeplout celý.
„Budu rád, když se mnou pojedou lidé, kteří už se mnou před tím na moři byli, abych věděl, že to zvládnou,“ plánuje Tomáš Kůdela.

Spustit audio