My, vy, oni. S tímto tématem dokáže kamenosochař Richard Voňka vyprávět příběhy i zaznamenávat události

17. červen 2024

Práce s kamenem může být velmi různorodá - od hřbitovní architektury, až po umění. Dílnu i ateliér kamenosochaře Richarda Voňky najdeme v Humpolci a uvnitř zjistíme, kolik má žula barev - od bílé přes červenou, žlutou, až po černou, jaké tvary z ní dokáže vytvořit a jaké významy dokáže kameni dát. 

Za domem v centru města, který s rodinou proměnil z ruiny do současné podoby, pracuje v dílně s nástroji, které žulu opracují: „Když to nevyžaduje ruční práci, tak tady mám pneumatické kladívko, které se napojí na vzduch, v tom je nástroj, dlátko, špičák, a tím se dělají do kamene rýhy. Další proces je ohlazení kamene, k tomu je potřeba přívod vody, ta jde středem, a různé typy brousků od hrubého až po jemný, a tím se docílí lesk toho kamene,“ ukazuje Richard Voňka nepřeberné množství barevně odlišených koleček s abrazivy.

V přední části domu je výstavní místnost zaplněná uměleckými i užitnými díly. „Já to kamenictví rozděluju na výrobu architektonických prvků – ať jsou to součásti budov nebo zahrad, hřbitovní architektura, krby a restaurování kamene, a ten další zájem je sochařství,“ říká umělec, který na podzim na Dnech otevřených ateliérů otevírá dveře návštěvníkům.

My, vy, oni

Před časem se pustil do dlouhodobé série, kterou nazval My, vy, oni. „Jsou to piktogramy muže a ženy, a díky nim já můžu vyprávět příběhy, zaznamenávat události, nebo taky někdy moudrosti,“ usmívá se.

„My, to je těch pět hlav, to jsme my jako rodina. Já, žena, dva kluci a uprostřed nejmenší holčička. Tohle téma se mě, myslím, bude držet dlouho, protože je takové nevyčerpatelné a pořád se opírá o život, kde získáváme zkušenosti, ať už jsou jakékoliv. Takže já v tom vždycky vidím nějakou věc, která se tím dá vyjádřit,“ uzavírá Richard Voňka.

Spustit audio