Módní trendy vznikají dva roky dopředu

2. září 2015

V pátek dopoledne byla hostem Tandemu garderobiérka, stylistka, návrhářka kostýmů Zuzana Svatoš Sekorová. Pochází z Nového Města na Moravě, ale pro svou tvůrčí práci čerpá inspiraci po celém světě. Nejvíce jí k srdci „přirostla“ Francie.

„Já jsem ve Francii prožila několik nádherných let. Francouzi žijí jinak, hltají život plnými doušky, umí se bavit, posedí s přáteli, nepouští tolik televizi. To všechno se odráží i v módě. Oni přesně ví, jaký jsou barevný typ, a nechybují. Mají to v krvi, jsou přirozené, a své oblečení umí nosit s patřičným sebevědomím,“ říká mladá garderobiérka Zuzana Sekorová.

V šatníku je důležité mít oblečení v tzv. neutrálních barvách, které sluší každému. Zuzana je vyjmenovává: „Je to námořnická modř, odstíny šedé, hnědé, burgundská barva. Poté tam např. právě Francouzi vpouští barvy podle jejich typu, které celý outfit oživí.“

Ve Francii navíc vznikají i módní trendy, a to velmi zajímavým způsobem.
„Trend je určitý směr, kterým se bude řídit móda, a vznikají už dva roky dopředu v nejznámějších pařížských studiích. Do tzv. trend booků zaznamenávají nejen, co budeme nosit, ale i jaký mobilní telefon budeme používat, na co budeme chodit do kina apod. Zároveň ale trendy vznikají i spontánně, např. po odvysílání filmu Kill Bill, kterému vévodila žlutá barva, začali všichni nosit žlutou, a módní studia se musela přizpůsobit,“ vysvětluje vznik trendů Zuzana Svatoš Sekorová.

A jak ona sama přispívá k módě? Vyrábí originální šperky.
„Začala jsem už jako malá, kdy jsem dělala rodičům přehlídky, převlékala jsem se do kostýmů, a na jedny klipsové náušnice jsem připevnila další,“ usmívá se Zuzana při vzpomínce na své začátky s bižuterií.

Dnes jí inspiruje hlavně příroda, z materiálů dřevo, kov, cenné originální kousky také nachází v antikvariátech a secondhandech.

Spustit audio