Mlžná komora ukáže brzdnou dráhu radonu a alfa a beta částic. Najdete ji v dukovanské elektrárně

3. červenec 2018

Vzduch kolem nás je plný částic, které pouhým okem nevidíme. V infocentru Jaderné elektrárny Dukovany teď mají zařízení, díky kterému si to hemžení můžeme alespoň částečně představit.

Jmenuje se mlžná komora, a podobnou mají v rámci Evropy už jen ve švýcarském CERNu a španělské Barceloně.

Na první pohled nenápadnou kovovou skříň s průhlednou horní částí zkonstruovali studenti ČVUT, a vyrobila jedna třebíčská firma. Mlhu tvoří výpary izopropylalkoholu. „Ochlazují se a tvoří vrstvu, ve které když proletí částice, tak se její brzdná dráha zobrazí,“ vysvětluje mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„Podle druhu dráhy my můžeme říci, o které částice se jedná,“ doplňuje. Například dráha částice radonu má podobu silnější rovné čáry. Beta částice naopak vytvářejí jakési sítě jemných dlouhých čar.

Největší zájem je o pozorování alfa a beta částic. Zářiče jsou cejchované a bezpečné

V dukovanské mlžné komoře je možné pozorovat radon, a alfa a beta částice. Na skříni jsou tři červená tlačítka, díky kterým si každý může zvolit, který druh částic do mlhy pustí. Alfa a beta částice vypouští speciální sondy. „Je to originální ocejchovaný zářič, který je nezávadný pro zdraví návštěvníků,“ upřesňuje pracovník elektrárny Tomáš Čapoun.

Radon se do komory uvolňuje přes speciální punčošku. V útrobách mlžné komory je panel, díky kterému je možné kontrolovat nejen základní údaje, jako je teplota, ale i počet stisknutí jednotlivých tlačítek. V poslední době návštěvníci nejčastěji pozorují pohyb alfa a beta částic.

Všechny tyto částice se vyskytují ve volné přírodě všude kolem nás. Jen nejsou vidět. „Kdybychom ve vzduchu viděli všechno, co je kolem nás, tak bychom neviděli už nic jiného,“ směje se Jiří Bezděk.

Spustit audio