Metry složek k vyřízení má před sebou každý úředník stavebního odboru ve Žďáru. Dlouhodobě chybí pracovníci

28. červenec 2023 06:00

Nastal poslední pátek, kdy lidé ze Žďáru nad Sázavou můžou přijít vyřizovat své záležitosti na stavební úřad. Ten je v podstavu, třetina zaměstnanců mu chybí, a tak bude mít nově provozní dobu pro veřejnost už jen od pondělka do středy. Omezení má pomoct k tomu, aby měli úředníci čas na vyřizování. Agenda se jim totiž vrší, některé záležitosti nejen nevyřídili, ale zatím nestihli ani přidělit.

„Tady mám poštu, na kterou jsem se nestihl ještě ani podívat, netuším, co tam je,“ ukazuje úředník stavebního odboru ve Žďáru nad Sázavou Martin Řeháček vysoký stoh složek na svém stole. „V další části kanceláře se nachází rozpracovaná pošta, vedle záležitosti, u nichž se čeká na nějaké lhůty, po jejichž uplynutí můžeme pokračovat. A pak je tady čtvrtá část, kde jsou vyřízené věci k archivování, a na to teď není prostor, takže se to tady hromadí,“ dodává.

V některých dnech úředník nestihne nic jiného než se věnovat lidem, kteří přijdou. „Většina lidí bere jako úřední dny hlavně pondělí a středu, a to se opravdu někdy stane, že přijdu ráno a odpoledne v pět odcházím s tím, že jsem nenapsal ani slovo,“ popisuje Martin Řeháček.

Hodně času přitom podle něj zaberou záležitosti, které by si lidé mohli vyřídit mezi sebou, například stížnosti. „Třeba když se domlouvají dva sousedi a řeší, kudy povede kousek plotu,“ líčí.

Omezení provozní doby pro veřejnost podle vedoucí stavebního odboru ve Žďáru Libuše Pitkové pomůže hlavně tomu, že se úředníci budou moci věnovat žádostem a nebudou muset odbíhat od nedokončené práce. Odbor potřebuje osm zaměstnanců, kvůli odchodům a dlouhodobé pracovní neschopnosti jich ale má v současnosti jen pět.

Noví lidé se na stavební odbor těžko shání. Podle tajemnice Martiny Hostomské nástup posil ztěžují vysoké zákonné nároky. „Je potřeba přesná kvalifikace, to znamená buď vysoká škola daného oboru, nebo právník, který by byl schopen tu práci vykonávat,“ říká.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související