Menší města a obce mají problém se zatoulanými psy, chybí jim lidé s povolením k jejich odchytu

26. duben 2023 10:44

Zatoulaní psi jsou v Brtnici, Okříškách i dalších menších městech podle slov jejich vedení v právním vakuu. Lidé je k zatoulaným psům volají, zákon jim ukládá povinnost se o ně postarat. Bez vlastních strážníků ale mají problém to splnit.

Samy obce nemají povolení k odchytu zvířat a nedaří se jim sehnat někoho, kdo by byl podle potřeby schopen zasáhnout včas. Obec to řeší několikrát do roka.

„Volala nějaká paní, že z chaty odvezli pána do nemocnice a pes tam zůstal sám. Policie řekla, že tam vstoupit nemůže, pro nás platí to samé. Řešení neexistuje,“ popisuje brtnický starosta Jan Přibyl z hnutí MYHA Brtnice.

Čtěte také

Podle Státní veterinární správy je každá obec povinná se postarat o zvířata bez pána nebo toulavé psy. Třeba tím, že uzavře smlouvu s někým, kdo má právo na odchyt. Takových jedinců nebo organizací je na Vysočině 18. Z toho třetina jsou města se svými strážníky.

„Nemáme městskou policii, nemámě lidi, kteří by na to byli vycvičení, ani útulek. Městská policie Jihlava funguje na území města. Co jsme volali do nějaké dojezdové vzdálenosti, se nám nepodařilo sehnat. A když budete volat někoho, kdo je sto kilometrů daleko, tak potom chyťte toulavého psa za dvě hodiny,“ krční rameny nad neřešitelnou situací starosta Brtnice.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související