Přednést smuteční řeč a připravit parte – ve Světlé nad Sázavou maturovali studenti pohřebnictví

20. květen 2024 11:00

Maturity jsou v plném proudu a to jak teoretické, tak i praktické. Studenti je skládají i v poněkud netradičních oborech. Například z pohřebnictví.

O studium pohřebnictví není v Česku velký zájem. Pozoruje to vedení Akademie ve Světlé nad Sázavou, které takový obor už dvacet let nabízí jako jediná škola v zemi. K maturitě se tam letos dostanou jen čtyři lidé. A první z nich už zkoušku úspěšně složili.

Připravit a přednést smuteční řeč spolu s výrobou parte byly dva hlavní úkoly praktické zkoušky ukončující tříleté studium netradičního oboru pro třicetiletou maturantku Barboru. „Byla to vlastně jasná volba, protože já už se v tomto oboru trochu pohybuji. Pracuji na ústavu patologie. Takže já vlastně se zemřelými dělám každý den,“ vysvětlila.

Školu zaměřenou na technický provoz pohřebnictví studovala dálkově při zaměstnání. „Nejzajímavější předměty byly asi podnikání v pohřebnictví s panem doktorem Rambouskem a psychologie s panem Kotrlým, který nás vzal i na exkurzi do kostela a na hřbitov,“ vzpomíná.

Podle vedení školy je ale Barbora se svým zájmem o studium spíš výjimkou. Přihlášených ubývá, loni maturovalo pět lidí, letos to budou maximálně čtyři. K vedení pohřební služby není maturita z oboru pohřebnictví nutná, stačí mít zkoušku dospělosti z jakéhokoliv oboru a složit dvě speciální zkoušky. A to má vliv na zájem o specializované studium.

Spustit audio