Jihlavě přibývají obyvatelé, je to efekt modrých parkovacích zón

21. květen 2024 06:30

Postupné zavádění parkovacího systému v Jihlavě má jeden nečekaný efekt. Městu přibývají obyvatelé. Jejich počet už přesáhl 54 tisíc.

Jihlava dál rozšiřuje svůj parkovací systém. V červnu lidé za parkování začnou platit v lokalitě Na Skalce, U Hřbitova, Fibichova a Zborovská. Na podzim má radnice v plánu parkovací zóny vyznačit i v okolí nemocnice. Řada lidí proto uvažuje o pořízení rezidentní parkovací karty. K tomu ale potřebují trvalý pobyt. Městu se tak začal výrazně navyšovat počet obyvatel.

„Já jsem se nedávno přestěhoval do Jihlavy a právě v tuhle chvíli zvažuju, že bych si pořídil auto a tím jak se i zavádějí zóny, tak zvažuji, že bych si dal trvalé bydliště do Jihlavy, abych vlastně měl jisté parkovací místo,“ přemýšlí pan Jeroným o vyřízení trvalého pobytu v Jihlavě. Ten by mu totiž otevřel cestu k rezidentní parkovací kartě. Podobně uvažuje řada lidí v nájemním bydlení a žádají o trvalý pobyt ve městě. S ním totiž mají nárok na rezidentskou parkovací kartu za 1200 korun ročně. Bez ní by za odstavení auta v takzvaných modrých zónách platili 20 korun za hodinu.

Spustit audio