Městům na Vysočině chybí strážníci. Nábor případných posil má ale řadu úskalí

9. leden 2023 06:00

Řada měst na Vysočině shání posily do městské policie. Strážníky hledají třeba v Havlíčkově Brodě nebo v Třebíči. Dlouhodobě jich má nedostatek i městská policie ve Velkém Meziříčí, kde aktuálně chybějí dva. Nábor případných posil má ale řadu úskalí.

Plakát na dveřích služebny městské policie ve Velkém Meziříčí hlásá, že tady hledají nové strážníky. Velkým písmem vyzývá "Staň se naším strážníkem!". Najít nové kolegy ale není vůbec snadné.

Prakticky největším nováčkem je na služebně Dominik Kováčik, který nastoupil před třemi lety. "Mě to lákalo už od mala a proto vlastně jsem se i vydal tím směrem. Už na střední škole jsem v Brně studoval na bezpečnostně právní akademii," popisuje mladý strážník.

Právě i dřívější vzdělání pomohlo Dominikovi Kováčikovi zvládnout přijímací řízení a následné zkoušky, aby se mohl stát strážníkem. Je ale jedním z mála, který výběrem prošel.

Jak složité je testy k městské policii absolvovat a jaké ohodnocení na nové strážníky čeká, si můžete poslechnout v reportáži.

Spustit audio

Související