Bystrá sousedka všechno neuhlídá. Lidé by o dovolené měli myslet na bezpečnost svých obydlí

2. červenec 2022 06:00

V době letních dovolených výrazně roste aktivita bytových zlodějů. Pomůže ticho na sociálních sítích i všímaví sousedé.

Odjezdu na dovolenou by nemělo předcházet jen balení vhodného oblečení, shánění opalovacího krému nebo chystání svačiny na cestu. Policisté upozorňují na to, že neméně pozornosti bychom měli věnovat i zabezpečení bytu nebo domu. Zloději si totiž v létě dovolenou neberou, ale jsou naopak v nejpilnější práci.

Sousedka

„Máme takovou sousedku, je aktivní a vidí všechno kolem,“ řekla paní Bohumila, to času u Velkého Pařezitého rybníka poblíž Telče. Její obydlí je střežené bedlivým zrakem sousedky. 

Pan Stanislav přijel na jeden den, na velkou dovolenou se teprve chystá. „Pojedeme za vnučkou do Anglie.“ Stanislav dále řekl, že ho nikdy žádný zloděj nenavštívil, zaklepal to ale na dřevo. 

Čas hojnosti

Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové je čas letních dovolených obdobím hojnosti pro zloděje specialisty, tzv. bytaře. „Je to nejrizikovější období a to nejen ve městech. Lidé jsou mimo svá bydliště, na dovolených.“

A jak zamezit tomu, aby nás po návratu z dovolené nečekalo nemilé překvapení? Nejúčinnější je paradoxně nečinnost a to na sociálních sítích. „Lidé by neměli dávat na vědomost, že někam odjíždějí. Toho mohou využít i pachatelé.“

Naprostým základem jsou kvalitní zámky, popř. alarm. Od věci není požádat o pomoc také své okolí. „Když odjíždíme, pokud máme spolehlivé sousedy, měli bychom jim to říct, aby nám třeba vybrali schránku. Je dobré také kontaktovat příbuzné, aby byt nebo dům zkontrolovali,“ dodala mluvčí.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související