Města na Vysočině postupně omezují bezplatné parkování v centrech

12. červen 2024 15:05

Bezplatné parkování v centrech města na Vysočině postupně končí. Dojíždějící tam musí buď vážit delší cestu, nebo státní v centru uhradit.

K omezení parkování v centrech měst sahá čím dál víc vedení radnic v kraji. Reagují tak na rostoucí počet vozidel v ulicích nebo nedostatek parkovacích míst pro místní obyvatele.

Naposledy s částečně novým řešením parkování ve městě přišla radnice v Humpolci. Tamní vedení města považuje za nejkritičtější části Horní a Dolní náměstí a také Husovu ulici, kde se nachází například pošta.

V těchto místech by mělo podle plánů radnice fungovat hlavně krátkodobé parkování. Realita je ale taková, že tam řada lidí nechává auto po celý den. Oproti většině jiných měst nechtějí jít v Humpolci cestou placeného státní, ale chtějí v těchto lokalitách zajistit maximální dobu stání na dvě hodiny - tedy za pomoci parkovacích kotoučů. Toto nové opatření by mělo v Humpolci platit od prvního července.

Parkování za peníze

Stání za poplatek můžeme najít ve většině měst a to hlavně v jejich centrech. Parkovací automaty jsou v Pelhřimově, ve Žďáře nad Sázavou i v Třebíči. Z těch menších měst je to pak třeba Světlá nebo Ledeč nad Sázavou.

Pokud se podíváme přímo na parkovací zóny - tedy pro rezidenty a abonenty, tak ty loni na podzim zavedla třeba radnice v Havlíčkově Brodě. Jde hlavně o centrum města a blízké okolí. Zaparkují tam samozřejmě i dojíždějící, ale už za poplatek. Havlíčkův Brod má ale v docházkové vzdálenosti od náměstí větší odstavná parkoviště - například u knihovny nebo u střední stavební školy - kde řidiči auto můžou nechat za dvě až pět korun za hodinu.

Spustit audio

Související