Maturant pověsil na web test z češtiny, možná se bude zpovídat policii

1. červen 2011
Zprávy z

Student z Jihlavy vyvěsil i přes zákaz centra pro přípravu maturit test z českého jazyka na internet. Že jde právě o maturanta z krajského města Vysočiny, potvrdil ministr školství Josef Dobeš.

Regionu se podařilo zjistit, že test z českého jazyka pověsil na svůj profil na facebooku Adam Caha z Jihlavy. Jak ale tvrdí, neudělal nic špatného. "Zkopíroval jsem ten odkaz z jiné webové stránky. Nemyslím si, že bych za to měl být nějak stíhán," myslí si devatenáctiletý student.
CERMAT - centrum pro přípravu maturit - na to má ale jiný názor. Navíc poté, co se dnes na internetu objevilo od dalšího studenta zadání testu z angličtiny, není vyloučeno, že společnost celou věc předá policii. "Školám jsme jasně řekli, že nechceme, aby se zadání testů někde veřejně vyvěšovalo. Předpokládali jsme, že tuto informaci předají i studentům. Některé z otázek, které byly v letošních testech, by se totiž mohly u maturit objevit třeba za pět let. Myslíme si, že byla porušena naše autorská práva," řekl dnes Regionu mluvčí CERMATu Petr Habáň.
Protože se oba testy - jak z češtiny tak i z angličtiny - obejvily na webu až po napsání testu, maturity to nijak neohrozilo.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio