Maso sumečka afrického nemá téměř žádné kosti. V hrotovickém družstvu se pustili do jeho chovu

Chov sumečka afrického, Hrotovice
Chov sumečka afrického, Hrotovice

Rybí maso patří mezi nejzdravější, a Češi mají v tomto směru stále co dohánět. Kapr o Vánocích, rybí prsty a pár zavináčů to opravdu nenapraví. Mnohé také samozřejmě odrazují rybí kosti.

Zemědělské družstvo v Horotvicích na Třebíčsku teď k přišlo s nápadem chovat sumečka afrického. Ten totiž nemá kosti skoro žádné.

„Podobný provoz jsem viděl v Třeboni. Postupně to dozrávalo,“ říká předseda Zemědělského družstva Hrotovice Bohumír Hutař. Dalším argumentem pro spuštění provozu chovu ryb bylo teplo z bioplynové stanice. „To teplo by jinak odcházelo do ovzduší,“ dodává předseda. Dnes je v hale se sádkami teplota dvacet šest stupňů Celsia.

Na čerstvých filetech sumečka afrického si pochutnají děti ve školních jídelnách

Sumeček africký je říční ryba, která se vyznačuje minimem kostí. A to je další důvod, proč se družstevníci rozhodli právě pro něj. Chtějí totiž čerstvé rybí maso dodávat do školních jídelen a vývařoven. „Pokud je šikovný člověk, který umí vyrobit filetu, tak ji vyrobí prakticky bez kostí,“ říká Bohumír Hutař.

Několik malých sumečků dokáže napadnout jednoho velkého

Sumečci jsou podle velikosti rozmístěni v kruhových nádržích, krytých sítěmi. To proto, že jsou schopni při krmení vyskakovat. Dostávají granule, které jsou upravené tak, aby plavaly na hladině. Ryby nesmí dostat krmení ani málo, ani moc. „Pokud je krmíme málo, tak se navzájem napadají, pokud málo, tak krmivo ve vodě zůstává,“ vysvětluje předseda družstva s tím, že sumečci jsou známí i kanibalismem. „Několik menších ryb dokáže zlikvidovat jednu větší,“ potvrzuje.

Násadu zatím družstvo nakupuje, ale už má připravené prostory i technologie na chov vlastní.