Masarykovi otrávili v čistírně šaty

2. září 2015

Hostem čtvrtečního Tandemu byl vášnivý sběratel pamětihodností týkajících se prezidentů T.G.M. a Edvarda Beneše, Václav Merunka. Ve sbírce má tisíce listů s originálními podpisy, knihy, dopisy, busty, dokonce i dobové jídelní lístky z Lán.

„Moje maminka doma často vzpomínala na úmrtí Masaryka v roce 1937, kdy zněly pronikavě sirény. Bylo to v době, která už byla tísnivá, za hranicemi křičel Hitler, zanedlouho byl Mnichov. To mě ovlivnilo,“ vzpomíná zanícený Masarykovec.

0:00
/
0:00

Rodina Václava Merunky vyznávala hodnoty první republiky, jeho sourozenci byli všichni členové Sokola, a tak začal Václav sbírat téměř vše, co se T.G.M týkalo. Prvním příspěvkem do rozsáhlé sbírky byl dopis prvního československého prezidenta přibližně z roku 1915. „Dopis je z doby, kdy Masaryk pobýval v Anglii. Dal si šaty do čistírny, kde mu je napustili jedem, a poté se musel léčit. Sice byl v té době na území, kde reálně žádné nebezpečí nehrozilo, jako potom v Rusku, kde Masaryk byl, ale jeho odpůrci se ho už tehdy chtěli pravděpodobně zbavit,“ popisuje Merunka situaci Masaryka z doby, kdy psal zmíněný dopis.

V sedmdesátých letech bylo rozšiřování sbírky obtížné, přesto se ale na inzeráty Václava Merunky shánějící pozůstatky po československých státnících ozývalo hodně lidí. „Kupodivu nejvíc lidí, kteří mi nabízeli věci po Masarykovi, se ozvalo na inzerát z Rudého práva,“ usmívá se sběratel.

Dnes pořizuje cennosti na sběratelských burzách, ale často mu lidé sami nabízejí staré pohlednice, časopisy s články o Masarykovi apod. Jestli můžete i vy něco nabídnout Václavu Merunkovi, ozvěte se.

Spustit audio