Mami, jak se ti líbilo ve škole? To je letní škola seniorů

24. červen 2015
Dobré odpoledne

Škola neznamená jen diktáty, vzorečky a letopočty a malé děti v lavicích. Pro dříve narozené o prázdninách začíná Letní škola pro seniory, která je naučí praktické věci. Třeba jak se nenechat obrat od kapsáře, první pomoc nebo jak být i ve vyšším věku dobrým řidičem.

Zatímco dětem vyučování končí, starším ročníkům koncem června škola začíná. Od 29. června až do konce září se budou v osmi městech na Vysočině konat přednášky určené pro seniory. Všechny se budou týkat bezpečnosti. Některé poradí, jak si hlídat zdraví, jiné, jak se nenechat okrást.

Mami, co jste dělali ve škole?

První ročník akce se konal už loni. A vznikaly tam i veselé situace. Třeba na přednášce o tom, jak se dožít stovky seděla paní, které už sto let bylo. „A to vypadala na osmdesát,“ vzpomíná Věra Švarcová na předchozí Letní školu: „Líbilo se mi taky, když jednu stařenku vyzvedávala dcera a ptala se jí: Mami, jak se ti líbilo ve škole?“

Druhý ročník přednášek pro dříve narozené je zaměřený na bezpečnost ve všech podobách: „Letos jsme zvolili téma bezpečnost, protože starší lidé jsou často snadným terčem různých podvodníků. V osmi městech na Vysočině nabídneme seniorům sérii přednášek, které prakticky poradí, jak si počínat při přepadení až po bezpečné chování na internetu. Konají se vždycky jednou za dva týdny ve stejnou hodinu, ve stejný den v týdnu, na stejném místě, aby se to dobře pamatovalo,“ přibližuje Věra Švarcová z krajského úřadu, který přednášky pořádá.

Lidé nás prosili, ať přijedeme i k nim

Premiérová Letní škola seniorů v loňském roce měla veliký úspěch: „ Lidé za námi jezdili třeba dvacet kilometrů, aby si přednášky poslechli. A pak za námi šli a prosili, abychom něco takového uspořádali i u nich na malém městě,“ vzpomíná Věra Švarcová na loňský úspěch Letní školy seniorů. Stejně jako v roce 2014 minuli největší města Vysočiny a přijedou do menších měst: Moravské Budějovice, Jemnice, Chotěboř, Světlá, Počátky, Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a Velká Bíteš.

Informace o tom, kdy a kde se v jejich městě setkání s odborníky koná, dostanou lidé v místních zpravodajích nebo obecním rozhlase. „Na přednášky není třeba se objednávat, zatím se vždycky všichni vešli,“ uklidňuje organizátorka Letní školy seniorů Věra Švarcová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.