Máme pro vás tři bramborové recepty – všechny jsou jednoduché a výborné
To, že brambory dovezl do Evropy Kryštof Kolumbus, se učí už děti ve škole. Ale možná se neví, že víc se mezi lidmi rozšířily až v 18. století. Zabránily hladomorům v chudších letech a taky epidemiím kurdějí, protože obsahují vitamín C. „Kromě toho mají vitamíny skupin B, draslík, zasytí a netloustne se po nich,“ říká Taťána Nečasová, která připravuje tradiční výroky z našeho kraje pod značkou Dobrůtky z Vysočiny.
„Brambory, sádlo a majoránka, to byly tři věci, které měly naše babičky vždycky po ruce a dokázaly s nimi čarovat,“ uvádí staročeský recept na pečené brambory Nečasová, „ ale můžeme to obměnit třeba sýrem, slaninou nebo jinou směsí koření, i když tahle původní jednoduchá verze je taky výborná.“
Zapečené brambory podle našich babiček
Syrové brambory nakrájené na 3-4 mmplátky. Potřebujeme majoránku, česnek, sůl a pepř.
Brambory rozložíme do pekáčku vymaštěného sádlem. Položíme jednu vrstvu brambor, osolíme, opepříme, očesnekujeme, zakryjeme další vrstvou brambor. Takhle navrstvíme 3-4 vrstvy a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně hodinu. Nejprve se brambory budou dusit ve vlastní šťávě a sádle, ale musíme péct tak dlouho, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Zkuste nejprve tenhle základní recept, časem můžete chuť obměňovat.
Bramborové vafle – to je neobvyklá náhražka na chipsy
„Dají se upéct v troubě, ale nejlepší to je ve vaflovači, protože pak budou křupavé z obou stran,“ radí Taťána Nečasová.
Potřebujeme na ně: 600 gbrambor vařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných,100 ghladké mouky, 6 vajec, sůl a pepř. Brambory najemno nastrouháme a uděláme z nich těsto. Dáme ho do vaflovače a opečeme z obou stran. Je to výborné k salátům nebo jako mlsání.
Rozetky ze zbylé bramborové kaše
Bramborovou kaši hodně najemno našlehanou dáme do cukrářské zdobičky a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé kopečky. Pečeme v troubě cca 10 minut do 180 stupňů. Jsou křupavé a hodí se například k vínu. Můžeme na ně udělat kaši zvlášť nebo použít zbylou od oběda. Dá se vylepšit například grilovacím nebo jiným kořením.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka