Máme pro vás tři bramborové recepty – všechny jsou jednoduché a výborné

24. září 2015
Dobré odpoledne

To, že brambory dovezl do Evropy Kryštof Kolumbus, se učí už děti ve škole. Ale možná se neví, že víc se mezi lidmi rozšířily až v 18. století. Zabránily hladomorům v chudších letech a taky epidemiím kurdějí, protože obsahují vitamín C. „Kromě toho mají vitamíny skupin B, draslík, zasytí a netloustne se po nich,“ říká Taťána Nečasová, která připravuje tradiční výroky z našeho kraje pod značkou Dobrůtky z Vysočiny.

„Brambory, sádlo a majoránka, to byly tři věci, které měly naše babičky vždycky po ruce a dokázaly s nimi čarovat,“ uvádí staročeský recept na pečené brambory Nečasová, „ ale můžeme to obměnit třeba sýrem, slaninou nebo jinou směsí koření, i když tahle původní jednoduchá verze je taky výborná.“

Zapečené brambory podle našich babiček

Syrové brambory nakrájené na 3-4 mmplátky. Potřebujeme majoránku, česnek, sůl a pepř.

Brambory rozložíme do pekáčku vymaštěného sádlem. Položíme jednu vrstvu brambor, osolíme, opepříme, očesnekujeme, zakryjeme další vrstvou brambor. Takhle navrstvíme 3-4 vrstvy a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně hodinu. Nejprve se brambory budou dusit ve vlastní šťávě a sádle, ale musíme péct tak dlouho, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Zkuste nejprve tenhle základní recept, časem můžete chuť obměňovat.

Bramborové vafle – to je neobvyklá náhražka na chipsy

„Dají se upéct v troubě, ale nejlepší to je ve vaflovači, protože pak budou křupavé z obou stran,“ radí Taťána Nečasová.

Potřebujeme na ně: 600 gbrambor vařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných,100 ghladké mouky, 6 vajec, sůl a pepř. Brambory najemno nastrouháme a uděláme z nich těsto. Dáme ho do vaflovače a opečeme z obou stran. Je to výborné k salátům nebo jako mlsání.

Rozetky ze zbylé bramborové kaše

Bramborovou kaši hodně najemno našlehanou dáme do cukrářské zdobičky a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé kopečky. Pečeme v troubě cca 10 minut do 180 stupňů. Jsou křupavé a hodí se například k vínu. Můžeme na ně udělat kaši zvlášť nebo použít zbylou od oběda. Dá se vylepšit například grilovacím nebo jiným kořením.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio