Malování mě uzdravilo, myslí si malířka a restaurátorka Magdalena Křenková ze Staré Říše

22. září 2023

Stará Říše - obec, kde, jak se žertovně říká, je v každé druhé chalupě Florian. Z rodiny vydavatele a literáta Josefa Floriana pochází i malířka Magdalena Křenková. V domku, kde se rodina usadila v roce 1832, nyní žije a tvoří se svojí rodinou.

Magdalena Křenková svými malbami i stěny svého domku

V podkrovním ateliéru malířka prozrazuje, že si k olejomalbám sama napíná a lištuje plátna. „Maluju hlavně olejomalby na lněné pláto, a tím, že si plátna sama napínám, srážím cenu. Líbí se mi, jak to dělali dřív impresionisti, že to dávali do bílých lišt, takže ten obraz to uzavře, ale nezkazí,“ vypráví malířka Magdalena Křenková.

V rodině měl k umění blízko každý, i v těžkých dobách: "Nás bylo šest dětí a vyrůstali jsme všichni v umění. Táta byl výtvarník, ale nesměl být plnohodnotným členem Svazu výtvarných umělců. Živil osm krků jen tím, že dělal vysoce kvalitní, hlavně sakrální zakázky za velmi nízké ceny. Viděla jsem u něj, že je hluboce věřící a opírá se o tu svoji důvěru v Pánaboha,“ vzpomíná na tatínka.

Barevný domov

Když skončila gymnázium, nevěděla, do čeho by vložila přebytky své „Florianovské“ energie, začala pociťovat stísněnost a trpět depresemi. Přímo nasměrovaná k malování nejprve nebyla „Já jsem spíš lítala na motorce a hrála jsem hokej a fotbal, ale u táty v ateliéru jsem poprvé pocítila, že něco takového bych chtěla taky dělat."

Malby zdobí taky plot domku, kde Magdalena Křenková ve Staré Říši žije a tvoří

Od té doby nebylo cesty zpět a malování naplnilo Magdaleně Křenkové život. Její malby jsou na stěnách domku, barevně vymalovala i stropy, v podstatě ze zdravotních důvodů. "Tady jsou malá okýnka a třeba je dlouho šero, tak tady je nedostatek světla. Tak jsem si začala malovat to slunce, a pak plameňáky," směje se u barevných zdí.

Na obrazech jsou často osoby z nejbližšího okolí. "Jednak mě inspiruje vlastní život a taky mi připadá přirozené, že člověk maluje tok co má kolem sebe a k čemu má pouto. Já mám modely doma," uzavírá malířka. Rodinné příslušníky uvidí na obrazech také návštěvníci věže na hradě Roštejně, kde má Magdalena Křenková výstavu. Ta potrvá až do konce října 2023.

Spustit audio

Související