Malíř z Třeště vyrábí čtvrtý největší astronomický dalekohled v republice. Zrcadlo má 70 cm v průměru

15. červen 2022

Malíř Petr Mirčev z Třeště má zajímavého koníčka. Vyrábí astronomické dalekohledy, a nejsou to žádní drobečkové. Velikostí se mohou rovnat těm profesionálním. 

Petr Mirčev je malíř, který žije v bývalé třešťské továrně. Kromě malířského ateliéru má také strojařskou dílnu, kde vyrábí astronomické dalekohledy. „Plno věcí na dalekohledu je ze železa, z hliníku. Potřebuju soustruh, frézu, rolovačku, ohýbačku,“ vysvětluje s tím, že strojařinu i kdysi studoval. 

K astronomii

K astronomii ho přivedl jeden ze strýců, který ho také učil malovat. „Strejda Karel Rýček byl i modelář, hvězdařil a sám si vyrobil dalekohled.“ To bylo Petrovi asi deset let. 

K výrobě dalekohledu je potřeba znát více než základy optiky. „K nám přichází fotony z vesmíru. My je musíme zrcadlem zachytit, a to zrcadlo je potom odrazí do jednoho bodu, tomu se říká ohnisko. Do toho bodu se podíváš lupou, a to je princip dalekohledu,“ vysvětluje. 

Vyrobil už několik dalekohledů, a v současné době pracuje na zrcadle o průměru sedmdesát centimetrů. „To by měl být čtvrtý největší v České republice,“ dodává s tím, že největší český dalekohled je v Ondřejově. Jeho zrcadlo má průměr dva metry. 

Dalekohledy na kolečkách

Amatérský hvězdář si svůj koníček opravdu užívá. Své velké dalekohledy má na dvoře bývalé továrny ve speciálních garážích na kolečkách. V podstatě tak nevyjíždí s dalekohledem z garáže, ale odjíždí s garáží. 

Každý dalekohled zvládne něco jiného a Petr tak může objevovat další části vesmíru. „Tím se můžu mrknout na měsíc a vidím ho parádně,“ ukazuje na jeden z dalekohledů, a popisuje, jak funguje: „Tady je zrcadlo primární, na druhý straně je sekundární. Předkem tam přichází světlo, odráží se od primárního zrcadla, jde to na sekundární, a to odráží do díry, kde je okulár.“

Spustit audio

Související