Majitele lesů čeká obrana proti zlodějům

29. listopad 2016
Dobré odpoledne

Práce v lese nekončí ani v zimě. Je potřeba opravit oplocenky a taky se ubránit zlodějům vánočních stromků. Jak si s tím poradit, přišel do poradny Regionu říct odborný lesní hospodář Jiří Pohan. Vlastníci lesů by měli před zloději nejdříve vytipovat stromky, které by pro ně mohly být atraktivní. Pak už jen stačí u těchto stromků ustřihnout sem tam nějakou boční větev.

Celkově stačí, aby stromek nebyl pravidelný a zloděje to odradí. Stromky ani po tomto zásahu není nutné ošetřovat. „I zvěř stromky běžně okusuje nebo sníh nějakou větev zlomí,“ říká Jiří Pohan.

Většina vánočních stromků pochází z plantáží

Některé jsou vypěstované přímo u nás, ale taky se dováží, například z Holandska. „Je to vysloveně zemědělská a zahradnická výroba. Je s tím obrovský objem práce. Stromky se musí tvarovat, pravidelně vystřihávat. Je to speciální obor,“ dodává Jiří Pohan.

Před zimou se v lese zaměřte hlavně na stav oplocenek

„Musíme ochránit mladé kultury proti škodám zvěří a cenné dřeviny, jako je jedle. Jedle není cenná jen jako vánoční stromek, ale taky jako potrava pro zvěř. Buky a všechny listnáče musíme mít v oplocenkách. Je potřeba zkontrolovat oplocenky a jejich stav, aby vydržely zimní nápor větru a nával sněhu a smrky a borovice, které nejsou v oplocenkách, bychom měli natřít,“ radí host.

Před zimou stromky natřete repelentními přípravky

Jsou to přípravky, které chrání sazenici proti okusu. „Natíráme hlavně špičku a terminální část, která nás nejvíc zajímá. Boční větvičky může zvěř ukousnout. To stromku až tak nevadí. Natíráme prostředky, které jsou běžně na trhu. Jejich princip je ten, že pro zvěř páchnou, nechutnají a ještě drhnou mezi zuby. Je to pro ně natolik odpuzující, že stromečky nežerou a najdou si nějaké jiné místo, kde to nevadí, když si kousnou,“ vysvětluje lesní hospodář Jiří Pohan.

Spustit audio