Lukostřelec musí posilovat záda. Odpor tahu luku je třicet kilogramů

Už deset let trénují v humpolecké Sokolovně i lukostřelci. Oddíl založil známý český trenér František Hegedüs ze severní Moravy. Často přes Vysočinu jezdil, a když zjistil, že tu tento sport nikdo neprovozuje, pustil se do vyjednávání. V Humpolci mu vyšli vstříc. 

„Lukostřelba patří k základní potřebě člověka. Považuje se za třetí největší objev kromě řeči a ohně,“ říká s nadšením v hlase místopředseda oddílu lukostřelby v TJ Jiskra Humpolec Michal Vogel. Sám s tímto sportem začal díky dceři, kterou na kroužek vodil. Dnes je nadšeným lukostřelcem. „Ta radost, když se to člověk naučí, a do něčeho se trefí, to je paráda,“ usmívá se.

Švihnutí tětivou bolí. Loket je nutné si chránit

Sportovní luk se od toho obyčejného lískového, se kterým jsme si jako malí hráli, velmi liší. Důležitá je velikost, jsou různé luky pro praváky a leváky a k jeho výrobě se používají kromě dřeva i nejmodernější materiály. Většina sportovců v humpoleckém oddílu používá luky mnohem jednodušší, než je například luk olympijský. Ten má kromě jiného i vyvažovací tyče a mířidla. Stále ale lukostřelec potřebuje luk, toulec a šípy. Navíc dnes ještě používá ochranné prostředky, jako je kožená packa na ochranu prstů při natahování tětivy, a ochrana lokte. Švihnutí tětivou totiž dost bolí.

 

Lukostřelba, Humpolec

V Humpolci z luku střílejí malí kluci, děvčata i dospělí chlapi

Věkové rozpětí členů humpoleckého oddílu je široké. Jsou tu malí devítiletí kluci, dívky, i dospělí chlapi. „Jednou jsem si zkoušel zastřílet, a začalo mě to bavit,“ říká malý Christian. Střed terče prý trefí, a už také zvládl zlomit šíp. Jezdí už i na závody. Anička je o pár let straší, a nějaký čas hledala sport, který by ji bavil. „Koukala jsem se na seriál, který mě k tomu přivedl,“ prozrazuje. Je ze Světlé nad Sázavou a do Humpolce na tréninky dojíždí.

Za jeden trénink natahají lukostřelci i tunu. Posilování je nutnost

Lukostřelba vyžaduje i silovou přípravu. Namáhané jsou především zádové svaly, ale protože je velmi důležitý i pevný postoj, je nutné posilovat celé tělo. „To jsou strašné síly, které se tahají. Za trénink nataháme i tunu,“ říká Miroslav Háva. Síla nutná k natažení tětivy odpovídá tahání třiceti kilogramů. A při tomto napětí musí lukostřelec mířit a trefit. A co víc, vypadá při tom velmi elegantně.

Spustit audio