Ludmila Horáková: Nebojme se bacilů ve škole, imunita se dá posílit

2. září 2014
Dobré odpoledne

Začala škola a děti v takto větších kolektivech potřebují posílit imunitu. „Děti jsou pod určitou zátěží už delší dobu, protože srpen počasím neodpovídal létu, takže organizmus to pocítil ještě dříve, než začala škola,“ říká Ludmila Horáková v poradně na Regionu. „Může se stát, že přijdou problémy prvního rázu a budou v oblasti krku – chrapot a angíny.“

„Za náš imunitní systém zodpovídají játra, a jak jsou silná játra, tak je pak silná i naše imunita. Játra potřebují vitamíny a minerály, proto jim musíme dodávat kvalitní stravu, a to hlavně dětem, které by si měly odmalička na zeleninu zvykat,“ apeluje především na rodiče bylinkářka. Dodává, že na posílení jater je možné využít několik druhů bylinek, například ostropestřec mariánský, který je k dostání i v tabletách nebo sirupu.

Játrům (ale i ledvinám) se dá pomoci i zevně obklady: rozmačká se měkký tvaroh, zamíchá se do něj nakrájená cibulka a může se přidat i nastrouhaný křen. Směs se roztírá na látku, například na velký kapesník, přiloží se na tělo a s tímto obkladem je třeba dvě hodiny v klidu ležet. Podle doporučení Ludmily Horákové se obklad dělá pětkrát, vždy obden.

Stres u prvňáčků odbouráme rovněž kvalitní stravou, ale k jejich zklidnění pomáhají i bylinkové bonbony z přírodní řady Bachových květových esencí. K sehnání jsou ve zdravých výživách nebo na internetu. Pomoci můžou i starším dětem nebo dospělým s problémy se strachem, agresivitou, hyperaktivitou, když děti nedávají ve škole pozor, ale zároveň aby měli pocit bezpečí a zklidnili se.

„Také starší děti se potýkají se nejen s tlakem ve škole, ale i se spoustou dalších věcí. Tady velice pomáhají omega kyseliny jako potrava pro mozek. Fungují na podporu psychiky, děti se po nich zklidní,“ doporučuje bylinářka. Všechny věkové skupiny pak mohou svůj imunitní systém povzbudit i dalšími přírodními prostředky, jako je klanopraška čínská, která je i proti depresím a stresu, kustovnice čínská, echinacea nebo rakytník.

CHAT:

Petra - Dobrý den, v jaké formě je nejlepší brát omega kyseliny? Hlídat si, v jakých jsou potravinách, nebo si je koupit jako doplněk v lékárně? Děkuji, Petra

V dnešní době je žel nutné koncentrace, proto doporučuji na přechodnou dobu užívat v tobolkách. Mám osvědčený Vitamarin z Energy, ale i jiné doplňky jsou docela kvalitní. V rybách je také dostatek vit.D3,což umožňuje dobré vstřebávání vápníku. Přeji pěkný den. Horáková

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.