Lidé ve Velkém Beranově nakonec o stavbě logistického centra rozhodnou v referendu

1. srpen 2018 05:00

Ve Velkém Beranově u Jihlavy bude referendum. Lidé rozhodnou zda chtějí nebo nechtějí logistické centrum. Zastupitelstvo ho nejprve odmítalo a obrátilo se na soud. Hlasování nakonec bude.

O stavbě velkoskladu Penny marketu se v Beranově mluví relativně dlouho. Část obyvatel podepsala petici. Psali jsme o tom zde.

Na úřad městyse nakonec dorazily i podpisové archy k referendu. Zastupitelstvo je nejprve odmítlo. Přípravný výbor se ale obrátil na krajský soud do Brna, který už v dané věci rozhodl.

„Kraj soud shledal podaný návrh důvodným, tedy vlastním rozhodnutím vyhlásil místní referendum o navržené otázce a zároveň určil termín jeho konání. Rozhodnutí soudu nahrazuje přijaté usnesení zastupitelstva,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí soudu Eva Lásková.

Kasační stížnost

Obec má podle starosty Jána Plevčíka ještě jednu možnost, jak referendum o stavbě logistického centra zrušit – kasační stížnost k soudu vyšší instance. Jak ale říká starosta - neuděláme to. „Podle zákona o referendu oni na to nárok mají, to jim nikdo nebere. Jde jen o to, že se o tom dva roky mluví a teď tohle.“

Referendum se ve Velkém Beranově bude konat v termínu komunálních voleb, tedy první říjnový víkend.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio