Lidé ve Štokách se konečně dočkali protihlukové stěny. Všechny domy ale neochrání

3. srpen 2016
Zprávy z

Po desítkách let čekání a psaní žádostí se lidé ve Štokách na Havlíčkobrodsku dočkali protihlukové stěny. Městys z jedné strany doslova objímá rušná silnice I/38, kudy jezdí tisíce automobilů ve směru z Jihlavy na Havlíčkův Brod a opačně. Všechny domy ale skleněná bariéra neochránila.

„Jsme naprosto spokojeni, naprosto. Žádnej hluk, žádný otřesy,“ pochvaluje si nově nabitý klid pan Stanislav, jehož dům stojí na konci městyse. „Tady když to ta hygiena měřila, tak tady stála a dole přijely dva trambusy. Ona se rozklepala, i nohy se jí rozklepaly a vypadalo to jako zemětřesení,“ dodává.

Na zahradě jsme ani nemohli být

Lidé ve Štokách si s rušnou silnicí užili své. Senior Stanislav velmi barvitě popisoval situace, kdy se mu kývaly skleničky doma v sekretáři, loupala omítka na domě. To vše kvůli hluku a mohutným vibracím z velmi frekventované silnice.

„Když to nebylo udělaný, ani jsme na zahradě nemohli bejt. Ani jsme se neslyšeli, to bylo úplně pryč.“

Lidé z dvou krajních domů si stále stěžují

Protihluková stěna ve Štokách začíná na kraji obce, v horní části, ve směru od Havlíčkova Brodu na Jihlavu. Dva krajní domy příliš nechrání, pokračuje obyvatelka jednoho z nich, paní Naďa: „V porovnání s tím, když tu protihluková stěna nebyla, přijde nám to stejný. Směrem od Jihlavy na Brod je to stejný. Od Brodu na Jihlavu se to zlepšilo.“

Rodinný domek, Štoky

„Když to tady neberou do toho kopce, nebo nějaký ty motorky silnější, to je síla. Musím zesilovat televizi, abych ji slyšela.“

Prodloužit protihlukovou stěnu ve Štokách ale není možné, navazuje na ni totiž příjezdová silnice k benzínové čerpací stanici. Pomoci by ale mohla plánovaná výsadba stromů.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio