Lidé s trápením najdou zdarma pomoc v psychocentrech

29. prosinec 2014
Dobré odpoledne

První lednový den je spojen s velmi vysokým počtem dobrovolných odchodů ze světa. „Svátky a Nový rok si většina lidí spojuje s klidem a pohodou. Někteří ale mohou mít poslední dny roku spojené i se špatnou zkušeností nebo i s odchodem někoho blízkého. A tak ten rozpor mezi radostí kolem a smutkem uvnitř může být zdrojem velkého trápení,“ uvedla v odpolední poradně na Regionu Olga Hinková, ředitelka jihlavského psychocentra.

„Dobrovolné odchody ze života bývají často spojené s bilancování a právě do nového roku se už lidem nechce dál jít,“ doplnila psycholožka. „Může dojít také ke zkratovému jednání, nepřiměřené reakci na aktuální situaci. To, co se s pomocí dá vyřešit, může připadat lidem bezvýchodné,“ popsala Hinková.

Psychocentrum Jihlava, kde můžete najít pomoc, je manželská a rodinná poradna, která poskytuje poradenství v oblastech osobní, párové, rodinné nebo sociální problematiky. „Najdete nás ve všech bývalých okresních městech. Máme nově také jednu poradnu, která pomáhá obětem domácího násilí nebo osobám ohroženým domácím násilím,“ představila Olga Hinková. „Pro návštěvu poradny nepotřebujete doporučení od lékařů ani žádné jiné potvrzení a veškeré konzultace jsou bezplatné. Zároveň všechny dokumenty jsou přísně důvěrné a lidé, pokud si to přejí, mohou vystupovat anonymně,“ ubezpečila psycholožka.

Podrobné informace o psychocentrech v kraji Vysočina najdete na internetu na adrese www.psychocentrum.cz. „Chtěla bych všechny, kdo poslouchají, požádat, aby neodkládaly první kontakt. Pokud se objednáte a problém se během doby do návštěvy u nás vyřeší, můžete své objednání zrušit. Nenechávejte ale řešení na poslední chvíli. Teď aktuálně během Vánoc a přelomu roku máme plno. Zároveň nefungujeme jako krizové centrum. Rychlou pomoc vám poskytnou třeba na krizových telefonních linkách: linka bezpečí 116 111, linka důvěry 284 016 666 nebo dětská linka bezpečí 241 484 149,“ poradila posluchačům Olga Hinková.

Přidala ještě jednoduché radu všem, které tíží problém nebo samota. „Nezůstávejte doma, vyjděte mezi lidi. Dnes už je ve městech stále rušno a přítomnost jiných lidí vás rozptýlí. Můžete narazit i na dobré lidi. Já jsem dnes ráno cestou do práce zastavila u starší paní, která upadla. Než jsem k ní dorazila, už nabízela pomoc i další paní. Věřte, že dobré lidi potkáte, že se vaše situace vyřeší. Už zítra můžete všechno vidět jinak. Udělejte si alespoň malou radost nebo vyjděte mezi lidi. Přeji všem krásný rok 2015,“ uzavřela odpolední poradnu na Regionu psycholožka Olga Hinková.

Chat s Olgou Hinkovou

Spustit audio