Lidé s roztroušenou sklerózou se zbytečně uzavírají sami do sebe

6. červen 2018

Jaké služby nabízí spolek Roska svým členům, kteří od lékaře vyslechli diagnózu roztroušená skleróza, přišla do poradny Českého rozhlasu Vysočina říct jeho jihlavská předsedkyně Jitka Večeřová.

Ve spolku Roska můžete zkusit kondiční a rekondiční cvičení. Dále kondiční plavání, zajít můžete s ostatními do divadla nebo na výstavu. Zároveň spolek pro klienty pořádá i výlety. Roska nabízí i sociální poradenství zaměřené na starobní a invalidní důchody a na příspěvky na péči.

Roska pořádá ozdravné pobyty

„Jezdíme dvakrát do roka na týden. Několikrát jsme byli na Čeřínku v turistické chatě, kde musím pochválit personál. Dále jezdím do Bystrého a i tady se k nám chovají velice vstřícně. Je tam i bazén, ve kterém mohou klienti cvičit,“ říká Jitka Večeřová.

Roska je hlavně pro lidi s roztroušenou sklerózou

Služby spolku jsou určené pro pacienty, kterým lékař diagnostikoval roztroušenou sklerózu. Lidé s touto nemocí se ale často uzavírají sami do sebe. Proto mohou bez obav přijít i příbuzní nebo přátelé lidí, kterých se nemoc týká a poradit se, jak zlepšit život člověka postiženého roztroušenou sklerózou.

I s roztroušenou sklerózou může vést pestrý život

„Spouštěčem nemoci je stres. Dále může vzniknout po těžké angíně nebo chřipce. Je prý i dědičná, ale uvádí se, že je to jen velmi malé procento. Roztroušenou sklerózu má už 15 let můj muž a dá se s ní žít, pokud se člověk přizpůsobí,“ dodává optimisticky paní Jitka Večeřová.

Spustit audio