Letošní nový rok zkuste přivítat šampaňským a tatarákem
Chlebíčky nebo jednohubky jsou silvestrovská klasika. Pár tipů na jejich vylepšení a i nápady na méně tradiční pochoutky, přinesl šéfkuchař Martin Hašek. Na jednohubky zkuste pomazánku z tavených sýrů a pomazánkového másla. Udělat pak můžete více druhů pomazánek. Do jedné stačí přidat česnek, do další křen nebo kousky papriky a vytvoříte budapešťskou pomazánku.
Pak už můžete jednohubky nazdobit kousky čabajky, okurky nebo sýra. Česneková pomazánka se hodí k vínu.
Základem dobrého chlebíčku je kvalitní bramborový salát a dobrá veka
„Kdo chce nějaký jednodušší dietnější chlebíček, tak já mám rád rajčatové chlebíčky. To je pomazánkové máslo, na tenko nakrájené rajče, cibulka, sůl, pepř. Jinak klasický salát s bramborovým salátem a šunkou si myslím nesmí chybět,“ doporučuje Martin Hašek.
Silvestrovský stůl zpestří sýrová roláda
Potřebovat budete kvalitní dušenou šunku nebo šunku od kosti. Na tu šunku přiložíme na tenko nakrájené sýry, například eidam. A pak přidáme pomazánku z pomazánkového másla, s bylinkami a třeba i s křenem. Celé to potom srolujeme do rolády. Pak zabalíme do fólie, necháme odležet a nakonec nakrájíme na kolečka a servírujeme na talíři.
Zkuste zainvestovat do kvalitního šampaňského a k němu podávejte tatarák
Kvalitní šampaňské, které zraje tři roky, už dnes seženete za cenu zhruba trojnásobku běžného sektu. „Doporučil bych si udělat tataráček z hovězího, pěkně namleté maso a nebo tataráček z lososa a ten si dávat na opečené toasty nebo bagetky s česnekem,“ doporučuje Martin Hašek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.