Lesu, kde právě pořádá hon, se vyhněte

31. říjen 2016
Dobré odpoledne

Představte si, že se procházíte lesem a najednou uslyšíte střelbu. Jak se v tu chvíli zachovat a jak se při honech nepřiplést myslivcům do rány, přišel do poradny Regionu říct nimrod Dušan Nechvátal. „Ve chvíli, kdy slyšíte střelbu a jste v lese, tak je něco špatně. Protože k té situaci by vůbec docházet nemělo,“ říká host.

Člověk by si ale přesto měl dávat pozor obzvlášť o víkendech a teď na podzim, kdy se hony pořádají. Vždy je dobré se držet na vyznačených cestách. Na větších honech sami myslivci kontrolují, aby se nikdo v nebezpečných místech nepohyboval.

Hlavní odpovědnost je na myslivcích

„Zrovna hony nejsou až tak nebezpečné, ale když to spojíme s naháňkou, kdy se střílí divoké prase a ne drobná zvěř, které běhá nebo létá, tak tam je to trochu nebezpečnější. Dostřel je velký, ale každý myslivec by měl vědět a respektovat bezpečný směr střelby. To znamená střílet tak, aby se nic nestalo,“ říká Dušan Nechvátal. Myslivci by tak většinou měli střílet pouze tam, kam vidí, mít za cílem přirozenou překážku a střílet na vzdálenost ideálně kolem 50 metrů.

Ze zvěře je nebezpečné hlavně prase

Host uklidňuje, že zvěř při honech není více nebezpečná než kdykoliv jindy během roku. Na pozoru bychom se měli mít hlavně před divokým prasetem a to za všech okolností. Když ho spatříte, tak zůstaňte stát a pokud zaútočí, tak se mu na poslední chvíli vyhněte. „Srnka vám uhne, jelen se taky bude snažit uhnout, ale prase neuhne a může vážně poranit. Nejlepší je se schovat za strom. Je zbytečné mu utíkat, může běžet až šedesátkou,“ upozorňuje host.

O pořádání honu se můžete předem informovat

O tom, kde se hony pořádají, se dozvíte na místním mysliveckém sdružení. „Jistota je městský úřad, odbor životního prostředí. Tam má někdo na starosti myslivost, rybářství a podobně. Tam jsou všechny hony hlášené dopředu. To znamená, ví se kdy a zhruba kde. Jsou i značené, pokud jsou to větší akce,“ vysvětluje host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.