Leškovice mohl potkat osud Lidic. Do konce války už ale naštěstí zbývaly jen dva měsíce

14. listopad 2023

Nedaleko Habrů na Havlíčkobrodsku, u obce Leškovice, stojí kamenný památník. Před ním je velká vyasfaltovaná plocha a dokonce i částečně krytá tribuna. Na první pohled je ale vidět, že nejslavnější doby má za sebou. Pamětníci ale vzpomínají, že na vzpomínkové akce přijížděly plné autobusy lidí.

Kytice a věnce se u památníku objevují dodnes, vždy u příležitosti výročí konce druhé světové války. A proč na tomto místě? Pár desítek metrů od velkého památníku, za loukou v lese, stojí menší památník se jmény několika mužů a žen. Právě tam se dva měsíce před koncem války odehrál nerovný boj, na který místní dodnes vzpomínají.

Památník na místě, kde partyzáni padli

 "Členové brigády Mistra Jana Husa seskočili v říjnu 1944. Přesouvali se do oblasti Železných hor," vysvětluje přítomnost partyzánů u Leškovic Jaroslav Dibelka z nedalekých Habrů.

V noci z 26. na 27. března roku 1945 došlo v lese u Leškovic k boji sedmičlenné skupiny proti velké přesile nacistů. "Bylo jich kolem tří set," dodává. Pamětníci vzpomínali, jak k večeru začali proudit němečtí vojáci k Leškovicím. "Všichni byli vyděšení. Záhy se začaly ozývat výstřely a mělo se střílet celou noc," říká Jaroslav Dibelka s tím, že partyzáni se nakonec sami zastřelili. Velitel, který nezahynul na místě, skončil u výslechu v Chrudimi. "Měl být zastřelen gestapákem," dodává. 

Lidé vzpomínají i dnes

O tom, jak se nacisté o partyzánech dozvěděli, dodnes panují neshody. "Po roce 1989 se soudilo, že je mohl zradit Miroslav Pych Tůma, což byl politický komisař brigády Mistra Jana Husa, který sem seskočil s nimi," říká Jaroslav Dibelka. Miroslav Pych Tůma se po válce aktivně podílel na politických procesech. Zrada v případě Leškovic se mu ale nikdy neprokázala. "Vycházelo se hlavně z předpokladu, že v osudný den partyzáni vysílali, a Němci je zaměřili v průběhu vysílání," dodává.

Tribuna u velkého památníku

Každopádně v tomto případě hrozil Leškovicím podobný osud, jako v roce 1942 Lidicím. Zachránilo je pravděpodobně to, že v březnu 1945 už bylo jasné, že se blíží konec války.

Spustit audio