Ladislav Špaček prozradil, kdo začíná jíst doma u stolu jako první. Tatínek, nebo maminka?

Když se sejde větší společnost, obsluhujeme vždycky společensky nejváženější osobu, potom ženy, a nakonec muže. Hostitel dostává jako poslední.

Když jíme doma, tak jako první dostává pokrm na talíři tatínek, potom děti. Maminka nalévá polévku tatínkovi, potom holčičce, chlapečkovi nebo staršímu či mladšímu, a nakonec sobě. To znamená, že hostitelka dostává vždycky jako poslední.

Během rozdělování porcí se nikdo ničeho nedotýká. Všichni sedí a čekají, až maminka uchopí do ruky lžíci. Teprve potom po ní můžou sáhnout ostatní a začít jíst. Malým dětem tím vysíláme také signál úcty k mamince a v duchu si říká: „Aha, nejdůležitější u stolu je maminka, proto na ni všichni čekáme“.

U společenského stolování s přáteli nebo při banketu je to stejné. Když dostane porci na talíř i hostitel, vezme do ruky příbor nebo lžíci, rozhlédne se po všech ostatních a začne jíst. V tu chvíli jsme oprávněni začít jíst také.

Dokonce, i když hostitel vezme do ruky lžíci a ještě nezačne jíst, třeba se ještě baví se svým sousedem, můžeme začít s konzumací. On drží v ruce jídelní příbor, a to je signál: Přátelé, můžeme začít stolovat.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.