Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek

Poctivý hutný moučník chutná podobně jako perník. Vynikne ale chuť jablek, díky kterým je jabskořmák pěkně vláčný. Pekl Alois Hudeček z Jindřichova Hradce. Název je vlastně zkrácením slov: jablka, koření, mák.

Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek

Ingredience
  • Na těsto:
  • 700 ml hladké mouky
  • 700 ml polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku (může být i do pečiva)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 sáček mleté skořice
  • 100 g lískových ořechů
  • 200 g mletého máku
  • 300 ml oleje
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 8 jablek (dvě odrůdy, například 4 Golden Delicius a 4 červená)
  •  
  • Na ozdobení:
  • loupané mandle
  • kousky čokolády nebo ořechů

Postup

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme kypřicí prášek do perníku a jedlou sodu. Dřevěnou vidličkou vše promícháme. Přidáme mletou skořici a namleté ořechy. Umeleme mák a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.

Jablka oloupeme a nastrouháme.

Do ručního šlehače nalijeme mléko ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme vejce, přilijeme olej a přidáme cukr dle chuti. Vyšleháme.

Poté promícháme mléčno-vaječnou směs s nastrouhanými jablky.

Do tekuté směsi postupně začneme přidávat smíchané suché ingredience z první mísy. Řeznickým ručním hnětačem promícháváme celkem 10 minut.

Směs nalijeme doprostřed pekáče vyloženého pečicím papírem. Samo se rozlije až ke krajům.

Troubu předehřejeme na 200 ℃ a pečeme nejdřív 15 minut, poté stáhneme teplotu na 180 ℃ a pečeme 50 minut.

Tip: Před vložením do trouby můžeme jabskořmák posypat loupanými mandlemi nebo kousky čokolády a ořechů.

Alois Hudeček

Recept si pamatuje už z dětství, kdy ho dělala jeho maminka. Ta pekla úplně všechno a malý Lojza s ní spolupracoval a učil se. Bylo mu 10 let. Recept tedy pochází z roku 1965 minulého století. A přestože pan Alois téměř nevidí, upekl báječný recept. Klobouk dolů.

Patrik Rozehnal a Alois Hudeček
autoři: Patrik Rozehnal , Martin Čuřík