Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek
Poctivý hutný moučník chutná podobně jako perník. Vynikne ale chuť jablek, díky kterým je jabskořmák pěkně vláčný. Pekl Alois Hudeček z Jindřichova Hradce. Název je vlastně zkrácením slov: jablka, koření, mák.
Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek
- Na těsto:
- 700 ml hladké mouky
- 700 ml polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do perníku (může být i do pečiva)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 sáček mleté skořice
- 100 g lískových ořechů
- 200 g mletého máku
- 300 ml oleje
- 600 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- 8 jablek (dvě odrůdy, například 4 Golden Delicius a 4 červená)
- Na ozdobení:
- loupané mandle
- kousky čokolády nebo ořechů
Postup
Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme kypřicí prášek do perníku a jedlou sodu. Dřevěnou vidličkou vše promícháme. Přidáme mletou skořici a namleté ořechy. Umeleme mák a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
Jablka oloupeme a nastrouháme.
Do ručního šlehače nalijeme mléko ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme vejce, přilijeme olej a přidáme cukr dle chuti. Vyšleháme.
Poté promícháme mléčno-vaječnou směs s nastrouhanými jablky.
Do tekuté směsi postupně začneme přidávat smíchané suché ingredience z první mísy. Řeznickým ručním hnětačem promícháváme celkem 10 minut.
Směs nalijeme doprostřed pekáče vyloženého pečicím papírem. Samo se rozlije až ke krajům.
Troubu předehřejeme na 200 ℃ a pečeme nejdřív 15 minut, poté stáhneme teplotu na 180 ℃ a pečeme 50 minut.
Tip: Před vložením do trouby můžeme jabskořmák posypat loupanými mandlemi nebo kousky čokolády a ořechů.
Alois Hudeček
Recept si pamatuje už z dětství, kdy ho dělala jeho maminka. Ta pekla úplně všechno a malý Lojza s ní spolupracoval a učil se. Bylo mu 10 let. Recept tedy pochází z roku 1965 minulého století. A přestože pan Alois téměř nevidí, upekl báječný recept. Klobouk dolů.