Ladislav Smoljak by se dožil 81 let

9. prosinec 2012
Odpolední evergreeny

Marečku, podejte mi pero, Kulový blesk, trhák, Jáchyme, hoď ho do stroje, Na samotě u lesa a další a další filmy nesou jméno Ladislava Smoljaka pod titulkem scénář, režíroval pak ještě například Nejistou sezónu, Rozpuštěný a vypuštěný nebo Vrchní, prchni! Zkrátka samé nesmrtelné české komedie.

Narodil se 9. prosince roku 1931 a vystudoval přírodní obory matematiku a fyziku na Vysoké pedagogické škole, takže nejprve byl, stejně jako jeho kolega Zdeněk Svěrák, učitelem. Pořád ale toužil psát, a později se mu to i podařilo. Stal se redaktorem kdysi velmi oblíbeného časopisu Mladý svět, ve kterém stál i u zrodu dodnes populární ankety Zlatý slavík. Později pracoval jako redakrtor nv nakladatelství Mladá Fronta, ale hlavně – potkal se se Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem. Společně založili Divadlo Járy Cimrmana a do současnosti pro toto divadlo napsali 15 her, které nás dodnes baví a jejich ukázky nás baví i na Regionu.

Písničkou Petry Janů jsme si připomněli její koncert z roku 1993, kdy v pražském Rudolfinu vystoupila za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Představila na něm swingové melodie George Gershwina ze svého právě vydaného alba.

Skladba Michaela Jacksona The Earh Song s ekologickou tematikou, na jejímž videu zpěvák bojoval proti ubližování zvířatům a přírodě, vévodila na začátku prosince v roce 1995 britskému žebříčku (zatímco na ten americký se nikdy neodstala!). Zpěvák si za ni vysloužil i nominaci na hudební cenu Grammy.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.