Kynuté bulky se slunečnicovými semínky
Už je to nějaký čas, co jsme se učili doma péct chléb i rohlíky, ale protože to není příliš těžké, někomu tento koníček zůstal. Vůně domácích houstiček je v oblibě i u nás a to v nejrůznějších variacích. Třeba sypané semínky!
Vezmeme půl kostky droždí, v misce zasypeme lžičkou cukru a lžící hladké mouky a přilijeme deci vlažného mléka.
Necháme vzejít kvásek.
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 1/2 lžičky cukru
- lžička soli
- 60 g oleje
- slunečnicová semínka
- hrubá sůl
- mák
V míse smícháme půl kila hladké mouky a lžičku soli. Vlijeme 60 g oleje, dvě deci mléka a vzešlý kvásek a důkladně promícháme. Těsto hněteme v robotu nebo delší dobu na válu poté, cl se dá vyndat z mísy a už tolik nelepí.
Těsto poté necháme kynout v přikryté míse – mísa se přikrývá, aby kynoucí hmota na povrchu neoschla, ale to asi známe už od našich babiček. Při pokojové teplotě by mělo být těsto do hodiny vykynuté.
Vyklopíme je na vál, kouli rozdělíme na čtvrtiny a každou z nich zase na čtvrtiny.
Šestnáct drobných kuliček poklademe na dva plechy vyložené pečicím papírem a lehce je přitlačíme. Každou potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme slunečnicovými semínky, solí, mákem nebo vším.
Semínka v troubě dostanou tu krásně praženou chuť a po houstičkách se jen zapráší.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Více lajků než Langšádlová? Sto dní hájení Ženíškovi nikdo z TOP 09 nedá, soudí politolog Just
-
‚Zakusili jsme téměř dno.‘ Martínek byl na první pohled zdravé miminko, pak začaly komplikace
-
ŽIVĚ: Slovenští hokejisté vedou na mistrovství světa nad USA 2:0, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Malina je v konkurzu. Skoro 3000 klientů solárního holdingu se tak od něj fotovoltaiky nedočká