Kvůli penězům zavraždil kamaráda. Smírčí kámen na hranicích kraje vypráví smutný příběh

6. prosinec 2022

Smírčí kameny jsou roztroušené v polích, u cest, v lesích i přímo ve městech. Každý připomíná nějakou, většinou dramatickou, událost.

Ostatně, smírčí kámen má už ve svém názvu slovo smíření. Jeden takový kámen s přímo kriminálním příběhem stojí u obce Borky na Žďársku.

Na hranici Jihomoravského kraje a Vysočiny, přesněji pár kroků od této hranice směrem na Vysočinu, stojí smírčí kámen. „Posunul se, býval tady kousek u silnice. Trpěl ale každoroční údržbou,“ říká regionální spisovatel Hynek Jurman, a vypráví příběh, který se za tímto kamenem skrývá. „Tady se stala vražda ukrutná. Dva kamarádi řezníci šli z trhu a měli plné měšce zlaťáků. Právě u Borků dva chlapíci odpočívali. Jeden se při tom probíral zlaťáky, druhého napadlo, že by mohly být jeho všechny, a vytáhl nůž.“

Borky, Žďársko, smírčí kámen

Starý příběh skončil vraždou. „Sice zvelebil řeznictví, přikoupil hospodu, oženil se, ale pořád viděl zkrvavený nůž,“ pokračuje ve vyprávění Hynek Jurman. Vrah později pochopil, že peníze nejsou všechno. Nechal vytesat smírčí kámen, ale už nikdy nebyl šťastný.

Přesunutí smírčího kamene kvůli obavám z jeho poškození vyvolalo před lety mediální bouři. „Že Brno ukradlo Jihlavě kámen. Nevím, jak to dopadlo, ale hlavně že kámen máme,“ říká spisovatel, který se zabývá mapováním smírčích kamenů na Bystřicku a vyhledáváním jejich příběhů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.