Kvašené zelí je lépe stravitelné

19. září 2017

Odjakživa člověk kvasil zelí, aby měl na zimu posilu proti únavě. Vitaminy C, B, bakterie mléčného kvašení a minerály zvyšují imunitu, odolnost proti stresu i tvorbu hormonů. Ale jak takové kysané zelí připravit? Nejen o nakládání zelí jsme se bavili se zahrádkářem Jaroslavem Pospíchalem.

Zelí je potřeba nejdřív důkladně očist. Pak ho rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na krouhadle nakrouháme do vany, přidáme sůl, pepř, cibuli a výborné je také přidat křen. Potom lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob.

Při kvašení zelí vzniká kyselina mléčná

„Při kvašení dochází ke změně cukrů, které zelí obsahuje, na kyselinu mléčnou. A kyselina mléčná je úžasná věc. Protože nejenže částečně konzervuje zelí, ale dochází i k tvorbě enzymů. Zelí je pak lépe stravitelné, zdravější. Výrazně se změní poměr vitamínu C a dalších vitamínů,“ říká host.

Zelí kvasí při 20 stupních

Až je zelí nakrouhané a máme ho uložené v nádobě, tak ho musíme ušlapat nebo z něj jakýmkoliv jiným způsobem vypudit vzduch. A to až do té doby, než celý povrch uzavře voda, kterou zelí pustilo a vytvoří hladinu. Důležité je, aby bylo zelí pod vodou. Proces kvašení začíná při teplotě kolem 20 stupňů, ale teplota může být i nižší, pak déle vydrží.

Letos jsou jablka dříve

Nedostatek vody bude zřejmě hlavní příčinou toho, proč letošní úroda jablek dozrává o měsíc dříve, než bývá obvyklé. Jestliže jde jablko ze stromu snadno utrhnout, znamená to, že je už zralé. Když jablko rozkrojíme, můžeme také dobře poznat zralost. Jadýrka nesmí být bílá, ale ani zcela hnědá. Ideální je nahnědlá nebo světle hnědá barva jadýrek. Přezrálá jablka přes zimu nevydrží ani ve sklepě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.