Kvalitní štědrovečerní večeře se neobejde bez kvalitních surovin
Recept na bramborový salát je rodinné stříbro. Ale co takhle pár tipů na jeho vylepšení. Do poradny Regionu je přinesl šéfkuchař a majitel restaurace Martin Hašek. Kvalitní bramborový salát bez kvalitních brambor neuděláte. Dále do salátu nekupujte mraženou zeleninu, ale kupte si petržel, mrkev, celer a navíc zeleninu můžete použít i při přípravě vývaru. Samozřejmě, že výhodou jsou domácí vajíčka a salát zbytečně nekažte nejlevnější majonézou.
„U spousty salátů, které jsem poznal u lidí, mě překvapilo, že tam dávají různé salámy, šunky. To si myslím, že tam nepatří. Má to fungovat jako bramboro-zeleninová příloha právě k masu nebo rybě,“ říká Martin Hašek. Naopak salát může ozvláštnit tím, že do něj přidáte na kostičky nakrájené jablko bez slupky. Salát je více svěží.
Vánoční rybí polévka musí být z kapra
Štědrovečerní rybí polévka je česká tradice a ve světě unikát. Příprava není složitá, je to vývar z kapra, kořenové zeleniny a opečený rohlíček. Kdo nemá ryby rád, tak ideální alternativou jsou kuřecí nebo hovězí vývary. Společně s kořenovou zeleninou a drožďovými knedlíčky uděláte velmi kvalitní polévku.
Z kapra si můžete nechat udělat filety
Prodejci už dnes kromě kuchání nabízí i nařezání filet a rybu tak máme bez kostí. Při smažení si dejte pozor, abyste příliš nepřepálili olej. „Spíš bych kapra dělal pomaličku, ať si tam bublá a až krásně zezlatoví, tak bych ho podával. Před tím ještě vysušil od oleje ubrouskem a dával ho přímo na salát,“ doporučuje Martin Hašek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.