Kvalitní štědrovečerní večeře se neobejde bez kvalitních surovin

19. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Recept na bramborový salát je rodinné stříbro. Ale co takhle pár tipů na jeho vylepšení. Do poradny Regionu je přinesl šéfkuchař a majitel restaurace Martin Hašek. Kvalitní bramborový salát bez kvalitních brambor neuděláte. Dále do salátu nekupujte mraženou zeleninu, ale kupte si petržel, mrkev, celer a navíc zeleninu můžete použít i při přípravě vývaru. Samozřejmě, že výhodou jsou domácí vajíčka a salát zbytečně nekažte nejlevnější majonézou.

„U spousty salátů, které jsem poznal u lidí, mě překvapilo, že tam dávají různé salámy, šunky. To si myslím, že tam nepatří. Má to fungovat jako bramboro-zeleninová příloha právě k masu nebo rybě,“ říká Martin Hašek. Naopak salát může ozvláštnit tím, že do něj přidáte na kostičky nakrájené jablko bez slupky. Salát je více svěží.

Vánoční rybí polévka musí být z kapra

Štědrovečerní rybí polévka je česká tradice a ve světě unikát. Příprava není složitá, je to vývar z kapra, kořenové zeleniny a opečený rohlíček. Kdo nemá ryby rád, tak ideální alternativou jsou kuřecí nebo hovězí vývary. Společně s kořenovou zeleninou a drožďovými knedlíčky uděláte velmi kvalitní polévku.

Z kapra si můžete nechat udělat filety

Prodejci už dnes kromě kuchání nabízí i nařezání filet a rybu tak máme bez kostí. Při smažení si dejte pozor, abyste příliš nepřepálili olej. „Spíš bych kapra dělal pomaličku, ať si tam bublá a až krásně zezlatoví, tak bych ho podával. Před tím ještě vysušil od oleje ubrouskem a dával ho přímo na salát,“ doporučuje Martin Hašek.

Spustit audio