Kvalitní obuv poznáte důkladným omakem

7. září 2016
Dobré odpoledne

Na podzim a zimu to bude chtít na Vysočině kvalitní boty. Podle čeho ale poznáte kvalitní obuv, aby se vám za pár měsíců nerozpadla? Do poradny Regionu to přišel říct švec Robert Pfeifer.

„Na zimní období je nejlepší kožená obuv. Vybírat s vysokou podrážkou, co nejméně švů, aby neprotékala voda,“ doporučuje host. Pravou koženou botu poznáte tak, že ji ohnete, pak pustíte a ona se vrátí do původního stavu a zmizí i zvrásnění z povrchu. Když do pravé kůže škrábneme, tak tam zůstane jemná stopa, která po chvilce zmizí.

Kvalitu švu zkontrolujete pohledem

„Kvalitní šev by měl být pravidelný, měl by vycházet z toho daného materiálu, aby se netrhal, neměl by být přerušovaný. Mám zkušenost, že jsem opravoval botu, kde chyběly dva nebo tři centimetry u nové boty. Když jsem chtěl při čištění šev vytáhnout, tak se kompletně vypárala celá bota s tím, že chyběl spodní šev. Ale to člověk pouhým okem nepozná,“ vysvětluje Robert Pfeifer.

Lepení na botě bývá nejslabším místem

„Lepený spoj by měl být od prvního pohledu celistvý. Neměla by tam být nějaká škvírka, nedolepená část nebo nějaké přemáznuté lepidlo,“ říká host. Lepidla jsou v současné době při výrobě obuvi velmi často využívaná. Zároveň se jedná o jednu z nejproblematičtějších částí. Při výběru kvalitní obuvi tak svoji pozornost zaměřte právě na lepené spoje.

Podrážku pořádně prohmatejte

Celá bota i podrážka by měla být pevná, ale pružná. Podrážka by neměla být dutá, i když se kvůli úspoře materiálu a hmotnosti často takové podrážky dělají. „Dá se to poznat jednoduchým způsobem. Když vezmeme podrážku z boku a zkusíme ji zmáčknout, tak má tendenci se propadnout dovnitř,“ upozorňuje host.

Spustit audio