Kulatý chléb je symbolem blízkosti rodiny
A rozhodně tak patří na vánoční stůl. Doma upečený chleba z celozrnné žitné a pšeničné mouky přinesla do studia Iva Georgievová.
A naservírovala i domácí štolu. Na pečivo používá kvalitní bio mouky z celého zrna, protože pak jde prý pečení snadno a navíc, protože má mouka hodně živin, nepotřebujeme téměř žádný tuk a vajíčka. Na chléb si Iva ve sklenici od okurek zadělá kvásek z žitné mouky a teplé vody. Po třech dnech ho doplní moukou pšeničnou, solí, kmínem, nechá vykynout, vytvaruje bochník a peče zhruba půl hodiny v troubě. Voňavá dobrota nepotřebuje ani máslo, takový chléb se jí samotný. Recept najdete na www.ivaveda.eu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.