Kuchyňské náčiní může být vyrobené výhradně z toho, co naházíme do třídicího kontejneru

20. říjen 2015
Dobré odpoledne

Pro většinu z nás končí třídění odpadu okamžikem, kdy vhodíme láhev do barevného kontejneru. Ale co se s našimi odpadky děje dál? Vyrábí se z nich řada materiálů ve stavebnictví nebo třeba kuchyňské náčiní. Cesta odpadků za tím, aby se z nich staly nové výrobky, je dlouhá.

Josef Mojžíš ze společnosti EKOKOM: „Popelářské auto jede do třídicí nebo dotříďovací linky. Tam ta směs materiálů putuje po dopravníkovém pásu, kolem stojí lidé, v létě mají roušky – i když oproti nám jsou nepříjemným pachům velmi odolní - a dotřiďují podle materiálu. Každý se totiž jinak zpracovává.“

Vločky nemusí být jen sněhové, ale taky plastové

Když pet lahev projde dotříděním, tam je s ostatními slisována do velkého balíku. Potom se balík rozdrtí, pomele a oddělí se vršek, etiketa, zůstane samotná pet lahev. „Říká se tomu pet flakes, nepleťe s corn flakes, a tyhle vločky putují dál ke konečným zpracovatelům. Oni vločky čistí, taví a vyrábí z nich vlákna. Představme si to jako textilní vlákno – s tím se setkáme v interiérech aut, uvnitř bund nebo v kobercích,“ vysvětluje Josef Mojžíš.

Z vytříděných fólií se vyrábějí například pytle na odpadky. Z krabic od mléka se vyseparuje papírová složka, hliníková a plastová. „Tento materiál se použije buď v papírně k výrobě nového papíru, nebo se celý karton taví, teplem lisuje a ty desky se používají ve stavebnictví jako náhrada sádrokartonu,“ vysvětluje Mojžíš a dodává, že s výrobky z odpadů se potkáme i v kuchyni, aniž bychom o tom věděli: „Jedna známá společnost, která se zabývá kuchyňským vybavením, u ní jsem viděl, že má náčiní například obracečky, vyrobeno ze 100 procent pouze z pet lahví.“

Obyvatelé Vysočiny třídí dobře, lepší jsou jen v Pardubickém kraji

„U nás na Vysočině jsme druzí, případní třetí nejlepší v republice v třídění – když přepočteme počet vytříděných kilogramů na počet obyvatel,“ chválí radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD). V posledních letech je velký zájem o kompostéry a i obyvatelé sídlišť mají možnost třídit bioodpad. Často se ale chybuje v tom, že vytříděný odpad pak hodíme do hnědého kontejneru v plastovém sáčku. „Opravdu slupky v pytlíku do kontejneru na bioodpad nepatří. Pytlík leda ten klasický papírový, co je v něm nasypaný čaj,“ uzavírá na závěr pytlíkové dilema u hnědých kontejnerů odborník na třídění Josef Mojžíš.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.