Kroužková košile středověkého šermíře vážila přes dvacet kilogramů. Nadšenci ji umí vyrobit i dnes

8. listopad 2019

Do vybavení středověkého šermíře patřila i kroužková košile, která chránila před probodnutím mečem.

Díky skupinám historického šermu, ale i jednotlivým nadšencům si něco takového můžeme vyzkoušet i dnes.

Sám, kroužek po kroužku si košili vyrobil i Jaroslav Gottfried z Třebíče. „Začal jsem chodit do šermířské skupiny v Mastníku u Třebíče, kde mně kolegové doporučili, abych si udělal i kroužkovou brň,“ říká. Kroužkovou košili je v dnešní době možné si i koupit. Stačí se podívat na internet. Vzhledem k nutnosti ruční výroby je to ale poměrně drahá záležitost.

Základem je vyrobit velké množství kroužků ze svařovacího drátu

„Kamarád mi půjčil kličku, ve svařovacích potřebách jsem si koupil svařovací drát,“ vzpomíná Jaroslav Gottfried. Z drátu si ve svěráku vyráběl spirálky, které potom štípacími kleštěmi rozdělil na kroužky. Sám si ani netroufá odhadovat, kolik kroužků na košili použil. V každém případě váží hotová košile přes dvacet kilogramů.

Na pletení košile použil Jaroslav Gottfried speciální zařízení se dvěma silnými dráty. „Na jeden drát se navléká jedna řada, na tuto řadu se křížem provléká druhá řada. Postupně vzniká souvislá plocha,“ popisuje.

Výroba kroužkové košile trvala Jaroslavu Gottfriedovi zhruba půl roku. „Za dlouhých zimních večerů jsem si pletl kroužkovou zbroj,“ říká s úsměvem.