Kříž z parku havlíčkobrodské nemocnice je v opravě. Restauruje ho kameník z Lipnice

V roce 1885 nechal na svém pozemku v Havlíčkově Brodě postavit kříž měšťan a majitel dvou domů na náměstí Vojtěch Niedermertl.

Kříž s litinovým Kristem dnes stojí v areálu havlíčkobrodské nemocnice a byl už v havarijním stavu. Jeho opravy se ujal zkušený kameník z Lipnice nad Sázavou.

Vojtěch Niedermertl byl měšťan a statkář, který vlastnil dva domy v horní části dnešního Havlíčkova náměstí. Vlastnil ale také polnosti a hospodářské budovy a byl členem výboru várečného měšťanstva pivovaru. Byl známý jako dobrý hospodář a lidumil.

Není tak divu, že pozemek, na kterém nechal v roce 1885 vztyčit kamenný kříž, přenechal pro výstavbu nemocnice. Tam také kříž stojí dodnes. Konkrétně v parku před infekčním pavilonem.

Pískovec není trvanlivý jako žula

130 let, klimatické podmínky, ale i neodborná údržba se na stavu kříže podepsaly, a proto byl předán do rukou odborníka. Milan Krpálek je zkušený kameník z Lipnice nad Sázavou, který například pracoval i na objektu Hlava XXII.

„Tohle je hořický pískovec, ze kterého se dřív dělaly sochy a kříže,“ říká kameník. Pískovec ale nemá oproti žule takovou trvanlivost. Dříve také kameníci vkládali do pískovce kovové trny, které časem zkorodovaly a kámen trhaly. Milan Krpálek proto musel dřík kříže vyrobit úplně nový.

Chybějící části domodeluje

Na povrchu pískovce se podepsal i neodborný nátěr, mech a další nečistoty. „Kamenická dlátka, sekáče, rejžák, kartáček. Chemie se nepoužívá, protože se do pískovce vpíjí,“ vyjmenovává kameník nářadí na očištění kříže.

Některé části dokonce chyběly. „Je na to speciální umělý kámen,“ vysvětluje Milan Krpálek a ukazuje na nově domodelované úseky ve spodní části kříže. Nový zlacený povrch dostane i plastika Krista.

Na opravu kříže může přispět každý, komu není jeho osud lhostejný. Pokladničky stojí na infocentru a v lékárně havlíčkobrodské nemocnice.

Spustit audio

Související