Kráse a zdraví buku u kostela svatého Jakuba Většího v Jihlavě pomohl hřbitov. Stromu může být dvě stě let

9. říjen 2023

Také jste v letních parnech ve městě vyhledávali stín stromu nebo chládek v parku? Jihlava má to štěstí, že do jejího lesoparku je to jen pár kroků z náměstí. A cože nám to v krajském městě roste? Nejsou to jen tradiční české lípy!

Nejznámějším stromem v Jihlavě je určitě červený buk u kostela svatého Jakuba Většího. "Jeho stáří se odhaduje asi na dvě stě let, ale nevíme jak je starý. Víme ale, že byl dobře živený," říká Katarína Ruschková z jihlavského magistrátu.

Obživu stromu zajistil hřbitov, který u kostela býval. Jen pár kroků od kostela je vstup do lesoparku Heulos, který vznikal na začátku devatenáctého století. "Základními dřevinami byl javor klen, javor mléč, lípa malolistá, lípa velkolistá," vyjmenovává Katarína Ruschková s tím, že už tehdy naši předkové do parku sázeli i exotičtější dřeviny. Tou byl i dnes u nás poměrně rozšířený jírovec.

Zajímavou dendrologickou sbírku nabízí parčík za starou jihlavskou radnicí. "Asi poznáváte magnólii, tavolník, ale zajímavý je jedlý kaštan, který nemá s jírovcem nic společného. V rohu je keř, který se jmenuje vilín, který kvete i v zimě," ukazuje průvodkyně s tím, že na parkovišti úřadu za klášterem v Křížové ulici roste také zajímavý strom, liliovník.

Jihlava má více parků, a všechny jsou něčím zajímavé. Tak například v parku u kina Dukla roste strom, který je v podstatě živoucí fosilií. "Jmenuje se metasekvoje tisovcovitá," upřesňuje Katarína Ruschová. V parku roste i cedr atlaský, katalpa nebo paulovnie. Poslední jmenovaná paulovnie se vyznačuje nádhernými latami květů. O kousek dál, ve Smetanových sadech roste i jinan dvoulaločný, známý také jako gingko biloba.

Spustit audio