Krajský úřad vstoupil do jednání o úložišti. Bude mít stejnou pozici jako dotčené obce

9. srpen 2021 13:00

Kraj vstupuje do jednání o umístění úložiště jaderného odpadu. Jedná se o jediný region v celém Česku, který se takto zapojil.

Do čtyř let by mělo být definitivně jasno v tom, kde nechá Česká republika vystavět hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Zatím jsou v užším výběru čtyři lokality, dvě z nich na Vysočině.

Krajský úřad ze své pozice nemohl v rozhodování aktivně vystupovat. Hejtmanství si ale u státních úřadů vymohlo opak a jeho vyjednávací pozice je stejná jako dotčených obcí.

Pozice kraje

U Rudíkova na Třebíčsku nebo u Cejle poblíž Jihlavy. To jsou dvě lokality, kde by mohlo být hlubinné úložiště jaderného paliva.

Kraj dosud nemohl do jednání vstupovat. Teď se ale stal jediným regionem v České republice, který se do výběru lokality aktivně zapojí. „Vybojovali jsme svou přímou účast v procesu výběru a stáváme se tak rovnocenným partnerem obcí z obou lokalit na Vysočině, které prošly do užšího výběru,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí kraj Jitka Svatošová.

Koordinace kroků

Co to bude znamenat v praxi? „Vysočina bude moci plnohodnotně koordinovat se zástupci dotčených obou lokalit další kroky směřující k vypořádání důvodných rizik s případným umístěním úložiště. Důležité je, že tuto zásadní výhodu jsme vybojovali i pro ostatní kraje.“

Postoj kraje chválí i místostarosta Cejle u Jihlavy Antonín Seknička. „Pozici obcí, kterých se týká úložiště, to určitě vylepší.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související