Na Jaroměřicku slaví. Stát vyškrtl lokalitu Na Skalním ze seznamu pro jaderné úložiště

6. červen 2020 08:20

Měli vyrobené billboardy, teď jsou jim k ničemu. Aktivisté bojující proti vybudování úložiště v lokalitě Na Skalním nedaleko Jaroměřic nečekaně ze dne na den zvítězili.

Expertní panel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) totiž doporučil zredukovat počet lokalit vhodných pro výstavbu hlubinného úložiště na čtyři. Jednou z oblastí, která se do seznamu nedostala, je i okolí Jaroměřic nad Rokytnou.

Pro aktivisty z organizace SOS Na Skalním tak jejich boj ze dne na den skončil. „My jsme si tady udělali billboardy a teď nevím, co s tím,“ říká Karel Pléha z Lipníku nedaleko Jaroměřic na Rokytnou. Dva roky bojoval za to, aby v lokalitě Na Skalním nevzniklo úložiště jaderného odpadu.

Zadostiučinění

„Pro nás je to zadostiučinění. Bojovali jsme dost pozdě, ale povedlo se nám dát dohromady dost lidí. Měli jsme třeba pochod proti úložišti, kde bylo asi 500 lidí,“ pokračuje Karel Pléha.

Angažovat se chce i dál, vůbec si totiž nepřeje, aby kdekoli v jeho blízkosti jakékoli hlubinné úložiště jaderného paliva bylo. „Budeme to sledovat a chtěli bychom pomoct Budišovu. Je to vzdušnou čárou 15 kilometrů.“ Jde o lokalitu Horka.

Technologie uranu

Ukládat vyhořelé palivo z jaderných elektráren je v tuto chvíli nutné, protože neexistuje technologie, která by uranové články byla schopná recyklovat či jinak upravovat. „Věřím, že do toho roku 2065, kdy se to má spustit, vymyslí technologii na úpravu toho paliva.“

O vyškrtnutí oblasti Na Skalkou rozhodl expertní panel SÚRAO, kterého se jako zástupce obcí zúčastnil i starosta Jaroměřic nad Rokytnou Karel Müller (ODS). Lokalit původně bylo více, zbyly poslední čtyři. „Řekli nám, že budou pokračovat ne se čtyřmi ale se třemi.“

Na Vysočině zůstávají ve hře dvě lokality – Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio